Ukrajinci žádající o víza tráví hodiny ve frontách. Na některé se ani nedostane

S vyřízením tzv. strpitelských víz je problém

Váleční uprchlíci, ale i Ukrajinci, kteří v Česku zůstali a chtějí si vyřídit takzvaná strpitelská víza, hlásí v některých městech problémy. Složitá situace je například v Plzni. Tam čekali Ukrajinci na doklady už od rána. Na většinu z nich ale vůbec nepřišla řada.

Dlouhá fronta, ve které se mísí uprchlíci s těmi, kteří chtějí prodloužit vízum. Takhle to vypadá na odboru migrační a azylové politiky v Plzni. Lidé čekají dlouhé hodiny.

Když si lidé zároveň chtějí vyřídit doklady, aby mohli začít co nejdříve pracovat, je to problém. Na úřadě není možné ani pořídit průkazové fotografie. „Dostalo se to ke mně během jednání s hejtmany v podobě esemesky a ihned jsem to začal řešit,“ ujišťuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zmatky a zklamání

Špatnou zkušenost s vyřizováním dokladů pro Ukrajince má i majitelka personální agentury Lenka Slavíková. „Už jsme zde byli včera. Situace tady byla značně zmatená. Bylo to zde bezprizorní,“ popsala Slavíková.

Ve frontě stál v úterý čtyři hodiny také muž, který pracuje v Plzni jako svářeč. Když Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, odjel ihned na hranice pro svoji rodinu. „Manželka s třemi dětmi přijela sem,“ prozradil Vasil.

Pro vízum sem přišla se svou dcerou Anna Šatalová. 24letá dívka přijela z Volyňské oblasti a chce v Česku začít pracovat. Potřebné doklady v úterý ale nevyřídila. Někteří doufají, že na ně ještě přijde řada, jiní zklamaně po několika hodinách čekání odchází.

Situace by se měla zlepšit. Kraj totiž zřídil v obchodním domě v Plzni centrum pro uprchlíky, kde jim budou mimo jiné pomáhat i s vyřizováním dokladů.

„Dle aktuálních informací z Ministerstva vnitra nemusí občané Ukrajiny řešit pobytovou situaci na území České republiky v souvislosti s konfliktem okamžitě. Pokud jim končí pobytové oprávnění, které nelze dále prodloužit, na území ČR mohou setrvat. Občané Ukrajiny, kteří mají biometrický pas, mohou do České republiky přicestovat bezvízově,“ připomíná web Pakt zaměstnanosti Plzeňského kraje, kde naleznete i další potřebné kontakty a informace. „V návaznosti na probíhající konflikt je umožněno zažádat si o specifický druh dlouhodobého víza,“ doplňuje.

Tagy: