Do roka stejná radost. Lékaři v Košicích pečují o čtyřčata, kdy se miminka dostanou domů?

Čtyřnásobnou radost zažívají rodiče ze Slovenska. Před měsícem v Dětské fakultní nemocnici v Košicích přivedla na svět maminka Nikola ve 32. týdnu těhotenství sourozence Sofii, Alexe, Maxima a Matěje. Novorozenci vážili od 1 150 do 1 750 gramů, každé z dětí následně dostalo osobního lékaře. Radost je navíc o to větší – přesně před rokem se v nemocnici lékaři starali o jiná čtyřčata.

Na holčičku a tři chlapečky lékaři z neonatologie dohlížejí bedlivě celý měsíc. Společně s nimi byla v nemocnici hospitalizována i jejich maminka Nikola. „Se zdravotní péčí jsme velmi spokojeni. Lékaři udělali maximum, vždy nás podrželi a uklidnili,“ svěřila se žena. Už brzy by se podle ošetřovatelů mohla i se svými potomky vrátit domů.

„Každé z dětí má svého lékaře. Je o ně dobře postaráno, to nás uklidňuje,“ dodala spokojená maminka. Brzký odchod z nemocnice podléhá několika kritériím. „Dítě si musí udržet svoji tělesnou teplotu v postýlce v domácím prostředí. Musí mít stabilní dýchání i činnost srdíčka. Stejně tak se musí zvládnout napít buď z prsu, nebo flašky,“ přiblížila primářka Vanda Chovanová.

Za nasazení svých podřízených je vděčný i ředitel nemocnice Andrej Koman. „Perfektně odvedli svoji práci. Rodině přeji jen to nejlepší. Rodičům nabízíme speciální termíny pro vyšetření dětí ve všech ambulancích naší nemocnice, kdykoliv o to požádají,“ dodal.

Narození čtyřčat začíná být pro košickou nemocnici symbolické. Přesně před rokem se zdravotníci neonatologie starali o narozená čtyřčata Noemi, Elišku, Damiána a Huga. Na oddělení byli hospitalizováni se svojí maminkou Veronikou a nedávno již oslavili první narozeniny.

Tagy: