Do školy i do kanceláře. Novinka od Huawei propojí reálný svět s on-line prostředím

Koronavirová pandemie si vynutila přesun části práce i vzdělávání do domácího prostředí. Lidé si zvykli na nový standard, a ne všichni budou toužit po návratu starých časů. Technologická novinka IdeaHUB od společnosti Huawei ulehčí práci a ušetří čas. Lidé spolu budou moci komunikovat na dálku mnohem efektivněji. „Využití najde jak v propojení pracovních týmů, tak v rámci vznikajících služeb telemedicíny nebo při distanční výuce,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Dalibor Eliáš, technický konzultant Huawei Enterprise společnosti DNS a.s., která je prodejcem Huawei IdeaHub.

Co vlastně zařízení IdeaHub je? Jde o nějaký domácí asistent, jak známe od jiných technologických firem?
Huawei IdeaHub je multiplatformní nástroj určený především ke komunikaci v rámci pracovního týmu. Ideově vychází z technologické řady videokonferenčních produktů Huawei CloudLink Board, ale z hlediska vestavěné technologie tuto řadu daleko převyšuje. Má v sobě zabudovaný videokonferenční systém, systém inteligentního whiteboardu, včetně školní tabule nebo také nástroj pro prezentace s možností následného záznamu interaktivní komunikace.

Takže je určen spíše pro kanceláře, nebo ho využijí i domácnosti?
Huawei IdeaHub je výkonným pomocníkem zejména pro kancelářskou práci, kde nalezne uplatnění například v zasedacích místnostech nebo v prostorách určených pro nějakou konkrétní pracovní skupinu. Je významným pomocníkem jak v profesionálním systému videokonference, inteligentní prezentace nebo využitelnosti s jakoukoliv aplikací, která slouží pro on-line komunikaci, a to jak na úrovni vnitrofiremní komunikace, tak i na úrovni školení. Uplatnění Huawei IdeaHubu je tedy možné najít jak ve vnitropodnikové sféře, tak i v rámci profesionálních školení, lze jej například využít i v rámci nově vznikající služby telemedicíny, kdy tato pomůcka velmi jednoduše usnadní komunikaci lékaře (nebo týmu lékařů) s pacientem, který může do jisté míry provádět samovyšetření právě pod lékařským dohledem na dálku. Ovšem dokážu si představit i to, že právě takový IdeaHub bude v budoucnosti i součástí domácí výbav, kdy bude zajišťovat práci z home office nebo distanční výuky. Na současné poměry standardní domácnosti je to zatím velký luxus, ale už jsou velmi dobré zkušenosti právě pro interaktivní komunikaci středoškoláků, kdy se výuka přesně změní v duchu Jana Ámose Komenského –⁠ škola hrou.

Takže jde o zařízení do koronavirové doby jako dělané.
Přesně tak. Koronavirová pandemie způsobila přesun části práce do domácího prostředí, kde se takovéto „vychytávky“ uplatní. Ale i po jejím odeznění je IdeaHub přesně produkt, který využijí lidé pracujících ve firmách, kde část pracovní náplně může být prováděna z podnikového prostředí a část z home office nebo jiného vzdáleného místa. Velkou výhodou je třeba i to, že IdeaHub poslouží ke vzdělávacím účelům na dálku nebo k provádění webinářů.

Znamená to, že ve školách klasickým tabulím odzvonilo?
Zda odzvonilo, těžko říct. Společnost Huawei každopádně přichází s novinkou IdeaHub Board, která je primárně určena pro interaktivní výuku hlavně ve školním prostředí. Tomu je přizpůsoben zejména LCD displej, který má snížené barevné spektrum v modré barvě, což významně snižuje zátěž pro naše oči. Má také kvalitní dotyk s odezvou 35 milisekund, takže při interaktivním dotyku téměř nevnímáte zpoždění při reakci displeje, a podobně. Tato verze bude navíc pro školy finančně dostupnější.

Zpět k IdeaHubu. Na jakém principu funguje a s jakými zařízeními se dá propojit?
Srdcem IdeaHubu je velice výkonná videokonferenční jednotka vybavená dotykovou LCD obrazovkou s IR snímáním dotyků, tedy podporou dvaceti dotyků současně, 4K videokonferenční kamerou a mikrofonním polem s dvanácti směrovými mikrofony, jejichž charakteristiku snímání lze softwarově řídit a ovládat. Tento stroj primárně běží na operačním systému Android 9.0 a je vybaven výkonným systémem umělé inteligence, jehož platformu Huawei samo vyvíjí a rovněž umožňuje instalovat developerským partnerům do jejich technologie. Tato jednotka je dále doplněna o rozšiřující OPS modul (platforma Intel i5 nebo i7), na kterém běží druhý operační systém WIN10 a který umožňuje pávě jednoduchým způsobem klientské připojení do jakékoliv on-line komunikační platformy, aniž by bylo potřeba instalovat nějaké integrační platformy. To znamená, že IdeaHub lze připojit jak ke stávající tradiční videokonferenční infrastruktuře, tak i ke cloudovým videokonferenčním podnikovým strukturám využívajících videokonferenční standardy. Je možné se přihlásit do existujících systémů, jako například Pexip, Zoom, Cisco WebEx nebo klidně i Microsoft Teams a plně využívat veškeré hardwarové výbavy pro kvalitní komunikaci.

Jakou infrastrukturu musím mít, abych mohl IdeaHub využít co nejlépe?
Jako každé zařízení určené pro on-line komunikaci vyžaduje IdeaHub kvalitní přístup k internetu, ale už není potřeba, aby byl připojený standardním drátem. Připojení přes Wi-Fi významně posunuje jednoduchost a použitelnost pro kohokoliv, kdo si s IdeaHUBem začne. A následně samozřejmě už pak záleží na tom, jaké jsou další komunikační požadavky.

Nakolik je zařízení kompatibilní s produkty jiných značek? Když si IdeaHub pořídím, nebudu odkázán na to, že i další zařízení musí být od společnosti Huawei?
Jednou z velmi tradičních zásad společnosti Huawei je zachovávat striktní podporu komunikačních standardů. To znamená, že na standardních komunikačních protokolech se zařízení výrobce Huawei vždy domluví s adekvátními produkty jiných výrobců. Navíc integrace vestavěného počítače na platformě Intel i5 nebo i7 s operačním systémem Microsoft WIN10 je opět zaručena plná kompatibilita s aplikacemi instalovanými do tohoto operačního systému. Jinými slovy, výrobce Huawei pro nikoho neznamená riziko uzamčení komunikační platformy jen na jednoho výrobce a vždy dává zákazníkovi svobodu v rozhodování, pro jakou komunikační platformu se rozhodne. IdeaHub tedy může být plnohodnotným doplňkem již existující komunikační infrastruktury uživatele anebo se může stát základním stavebním kamenem pro hybridní způsob komunikace napříč různými komunikačními systémy.

Tagy:
automobilová novinka Huawei CNN Prima NEWS on-line Microsoft Intel operační systém IdeaHUB Dalibor Eliáš DNS Jan Amos Komenský Zoom Video Communications Microsoft Teams Cisco Systems Android Pie