Ruskou vodku nenaléváme. Kanadské i americké bary brojí proti invazi, připojují se i Češi

Ruská vodka

Kanada a USA přihlížejí zpovzdálí konfliktu na východě Evropy a postupně zavádějí sankce proti Rusku. V obou zemích nyní lidé vyhlásili bojkot ruského alkoholu – zejména ruské vodky. Oblíbený alkoholický nápoj tak už člověk nenajde v americké ani kanadské síti likérek. Vyhýbají se mu už i bary.

Alkohol pocházející z Ruska v čele s populární ruskou vodkou Russian Standard mizí ze skladů likérek v USA i Kanadě. Některé obchody s lihovinami se rozhodly zbavit pouze vodky, jiné odstraňují z nabídky veškerý ruský alkohol.

V Kanadě funguje síť obchodů SAQ, která má v zemi prakticky monopol na prodej alkoholu. To znamená, že pokud zmizí ruská vodka z těchto prodejen, Kanaďané ji jen tak někde nekoupí.

Alkohol končí ve dřezu

Zvláště aktivní v symbolickém boji proti ruské invazi na Ukrajině je kanadská provincie Ontario, jejíž vedení rozhodlo o okamžitém stažení všech alkoholických produktů, které mají spojitost s Moskvou. Věci berou do svých rukou i sami prodejci.

Vinotéka Jacob Liquor Exchange v americkém Kansasu se rozhodla zbavit více než 100 lahví ruské vodky. „Celý svět ví, že Rusko válčí s Ukrajinou bez zjevného důvodu,“ řekl pro Fox News obchodní partner obchodu Jamie Stratto. „A proto hádám, že tohle jsou naše sankce. Může se to zdát malicherné, ale každá malá věc může ve finále udělat rozdíl,“ doplnil.

Také bary v Oregonu vylévají do odpadu ruskou vodku. Mezi nimi i zaměstnanci hospody Pine Tavern. „Rusko se chová, jako by byl rok 1939 a chystá se prohnat Evropou se stejnou silou, jako vtrhlo na Ukrajinu. Moc se bojím, že se konflikt přelije do jiných států,“ sdělil pro Fox New Bill McCormick, majitel obchodu.

Prodejci vědí, že se vylitím alkoholu připraví o tisíce dolarů. Za gesto protestu jim to ale, dle jejich slov, stojí.

Překotné dění na Ukrajině sledujeme v podrobné on-line reportáži.

Češi se přidávají

K bojkotu ruského alkoholu se přidávají i některé české podniky. Mezi nimi například i populární pražský bar Decentní dýně.

Tagy: