Dobytí Mariupolu by znamenalo momentální vítězství. Rusům ale stačit nebude, varuje expert

Snímek zdevastovaného Mariupolu

360° (421)

Rusové mohou po dobytí Mariupolu přesunout velkou část vojáků na východ Ukrajiny, upozornil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý náměstek ministerstva obrany a diplomat Daniel Koštoval. Dodal, že případný zisk přístavního města mohou agresoři považovat za momentální vítězství.

Mariupol máme pod kontrolou, tvrdí Moskva. Dobytím města by Rusko odřízlo Ukrajinu od Azovského moře a získalo by zásadní pozemní spojení s Krymem, který Moskva anektovala už v roce 2014. Podle poradce starosty Mariupolu ale boje dál pokračují, zejména o zdejší ocelárnu a tramvajové depo.

„Z vojenského hlediska by došlo k tomu, že Rusko získá souvislý pás z východních oblastí Ukrajiny až ke Krymu. Bylo by to momentální vítězství,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Koštoval.

Spekuluje se, že ruský prezident Vladimir Putin chce na Den vítězství 9. května oznámit svému lidu triumf ve válce. Koštoval uvedl, že pokud do té doby nebude mít jiný úspěch, bude si muset vystačit s dobytím Mariupolu. Jedním dechem ale dodal, že Rusům to rozhodně stačit nebude, ziskem přístavního města by navíc Rusko mohlo přesunout významnou část ozbrojených sil na východ Ukrajiny.

Bezpečnostní expert Lumír Němec v pořadu uvedl, že Rusové už určitě ovládají většinu Mariupolu, ale zejména v ocelárnách Azovstal jsou stále Ukrajinci. „Pro Rusy má Mariupol i symbolický význam, bylo by to první takto velké dobyté město,“ zdůraznil.

Dokud ale ukrajinští vojáci ovládají ocelárny, nemohou se okupanti stáhnout a slavit triumf. V rozlehlém areálu jsou desítky kilometrů podzemních chodeb, z hlediska bombardování je území těžko napadnutelné. Rusové neví, zda se Ukrajinci někde nevynoří a nezaútočí.

Válka je spíše poziční než ofenzivní

Třetí účastník debaty, publicista Jefim Fištejn, doplnil, že vojáci v Azovstalu raději zemřou, než aby se vzdali. „Raději se prostřílí. Skupina 1 500 lidí na sebe váže obrovské množství 10 tisíc Rusů, kteří scházejí na jiných místech fronty,“ upozornil Fištejn.

Uvedl, že fronta na východě Ukrajiny je v současnosti nehybná, protože Rusové nejprve pokročí o dva kilometry, ale následně jsou zase vytlačeni zpět. Válka je tak spíše poziční než ofenzivní.

Tagy: