Úmrtí ruských oligarchů? Tamější zbohatlíci jsou zoufalí, Putin jimi pohrdá, říká Fištejn

Publicista Jefim Fištejn v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (421)

Ruští zbohatlíci jsou zoufalí a musí Putina nenávidět, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS publicista Jefim Fištejn. Reagoval tak na smrt dvou ruských oligarchů, kteří tento týden podle vyšetřovatelů zavraždili členy svých rodin a poté spáchali sebevraždu.

V pondělí agentura TASS napsala, že bývalý viceprezident Gazprombanky Vladislav Avajev zabil ve svém bytě manželku a dceru a následně spáchal sebevraždu. Motivem mohl být „domácí konflikt“. Druhý případ se týká bývalého viceprezidenta ruské plynárenské společnosti Novatek Sergeje Protoseni, který ve španělském městě Lloret de Mar s manželkou a dcerou trávil velikonoční svátky.

Podle televizní stanice Telecinco policisté v úterý objevili ve vile, kde rodina pobývala, těla manželky a dcery s bodnými ranami. Protoseňu pak našli v zahradě oběšeného na stromě, vedle ležely zkrvavený nůž a sekyra.

„Svědčí to o zoufalství zbohatlíků, kterých je v posledních letech v Rusku opravdu mnoho. Mají půjčky, hypotéky a zabavené jachty. Musí Putina nenávidět. Ale nemají na vedení Ruska žádný vliv a nejvyšší představitelé země svými vlastními oligarchy pohrdají,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Jefim Fištejn.

Zda jsou tragické případy spojené s ruskou agresí na Ukrajině či s ekonomickými nebo jinými dopady války, není jasné. Novináře z Business Insider nicméně zaujalo, že Protoseňa byl hlavním účetním společnosti Novatek napojené na Gazprombanku.

Web v souvislosti s oběma případy rovněž poznamenal, že Protoseňa ani Avajev se nevyskytovali na seznamu lidí, na něž byly uvaleny mezinárodní sankce v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt Ukrajina 360⁰ Pavlíny Wolfové Rusko Jefim Fištejn oligarcha Vladislav Avajev Sergej Protoseňa