Dojemný příběh na OH. Surfovat začal na víku od chladicího boxu, teď slaví zlato

Narodil se jako syn chudého brazilského rybáře a surfovat se učil na polystyrenovém víku od chladicího boxu, ve kterém jeho otec vozil ryby na trh. V roce 2015 mu kariéru málem ukončilo traumatické poranění mozku a v úterý se mu ve finále olympijského závodu v Tokiu na první vlně zlomilo prkno. Přesto sedmadvacetiletý brazilský surfař Italo Ferreira slaví zlato. Jeho příběh zatím patří k těm nejdojemnějším z letošních olympijských her.

Brazilec Italo Ferreira vyrostl v osmitisícovém rybářském městečku Baia Formosa na severovýchodě Brazílie. Jeho otec byl chudým rybářem, který své úlovky prodával do restaurací, aby uživil rodinu. Ferreira už jako malý chtěl surfovat, a tak mu otec daroval polystyrenové víko od chladicího boxu, ve kterém vozil ryby na trh.

V 11 letech mu použitý první surf daroval jeho starší kamarád. Peníze, za které mladý Brazilec mohl jezdit na první soutěže, dostal od sousedů. Ty obcházel a prosil je o příspěvek na cestu.

Ferreira vyhrál hned první soutěž, které se zúčastnil. Postupně přešel na regionální a pak celostátní soutěže. Jeho kariéru však v roce 2015 málem ukončilo traumatické poranění mozku způsobené nárazem do velké vlny. Podařilo se mu ale vrátit k profesionálnímu sportu a stal se propagátorem bezpečnosti surfování a nošení bezpečnostních přileb.

Málem nestihl mistrovství světa

V roce 2019 slavný brazilský sportovec málem nestihl mistrovství světa v Japonsku. Den před odletem na turnaj mu totiž v USA někdo ukradl auto, ve kterém měl veškeré doklady.

Na poslední chvíli nakonec do Japonska doletěl. I když první kolo jeho závodu už probíhalo, půjčil si prkno od kolegy Fillipe Toleda a v triku a džínových kraťasech se zapojil do závodu. Z půlhodinového heatu tenkrát zbývalo jen devět minut a Ferreira navíc ještě musel pádlovat na místo, odkud se startuje. Heat nakonec dokončil s dostatečným bodovým ziskem, a následně se stal mistrem světa.

V úterý na olympijských hrách v Tokiu se Italo Ferreira stal prvním brazilským olympijským vítězem v historii surfingu. Ve finále navíc porazil favorita, třiadvacetiletého Japonce Kanoa Igarashiho.

Ale ani tento boj mladého sportovce se neobešel bez komplikací. Hned v první minutě na první vlně se mu zlomil surf. Musel z vody pro nový a chvíli bojoval s připnutím jistícího lana. Během té doby ztratil pět minut.

Splnil se mi sen

Do závodu se však vrátil a finále ovládl. Dostával výborné známky a zlatou medaili nakonec vybojoval. „Splnil se mi sen. Je to jeden z nejlepších dnů mého života,“ dojatě komentoval po vítězném závodu s tím, že na začátku byl hodně nervózní.

„Ale snažil jsem se jen surfovat a bavit se. Před dvěma měsíci jsem byl totiž zaneprázdněný tréninkem, přemýšlením a sněním. Teď mám zlatou medaili,“ podotkl. Jeho příběh zatím patří k těm nejdojemnějším z letních olympijských her v Tokiu v roce 2021.

Tagy: