Dokáže Putinova armáda zabrat Kyjev? Potřebovali by převahu pět ku jedné, říká expert

Ukrajinští vojáci v Kyjevě (26. 2. 2022)

Matyáš Zrno o válce ve městě

Ukrajinský Kyjev prožívá další těžkou noc. Se soumrakem opět začalo ruské ostřelování velkých měst. Ruskou armádu po přiblížení se k centru Kyjeva zřejmě čeká nejtěžší vojenská disciplína – boj ve městech. Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna by Moskva potřebovala pro úspěch početní převahu pět ku jedné. Zda jí má, není jasné.

Během celé soboty se objevovaly zprávy, že Rusko po „oťukávání“ ukrajinské armády začne s intenzivním útokem a bombardováním. Cílem má být především Kyjev. „Je možné, že bude následovat ostřejší noc, než byla ta minulá. Rusové se na své poměry zatím drželi poměrně zkrátka a snažili se, aby byl útok selektivní a nevrhali se zbytečně do civilních cílů,“ myslí si vojenský expert Zrno.

Podle něj Rusko ztrácí nervy, protože je odpor Ukrajinců větší, než se čekalo. Složkám Moskvy navíc údajně dochází munice a logistika vázne. Ruské vojenské špičky tak na sebe navzájem tlačí, aby se se současnou situací něco udělalo. „Pro ně je ostuda, že to trvá tak dlouho. Můžeme očekávat, že teď budou větší letecké údery. Bombardování nikdy není přesné a Rusové v tom nikdy nebyli úplně dobří,“ poznamenal Zrno.

Že Rusko chce se situací co nejrychleji něco udělat, dokládá i přesun těžké vojenské techniky na území Ukrajiny. Do země míří například i vícehlavňové raketomety ráže 220 milimetrů, přičemž každá raketa má v sobě přes 40 kilogramů trhaviny. „Taková salva dokáže zničit území o rozloze tisíc metrů,“ obává se zahraniční editor.

Pokud se ale Rusové vůbec prostřílí až do Kyjeva, nebudou to mít vůbec snadné. Město neznají, bojují v noci a Kyjevané navíc odstraňují názvy ulic. „Boj ve městě je nejtěžší vojenská disciplína. Uvádí se, že aby byl útok efektivní, měl by mít útočník převahu pět ku jedné a musí být dobře vycvičený a motivovaný. Mnohé ruské síly ale nejsou žádné elitní jednotky. Jde často o zelenáče, kteří byli vrženi do tohoto kotle. Ukrajinci naopak čerpají z toho, že město znají, z každého rohu může vyletět Molotovův koktejl,“ uzavřel expert na vojenskou problematiku.

Tagy: