Dolejší k tvrdé kampani SPD: Okamura zařadil slibované turbo. Musí ukázat svaly, míní Korecký

Ivan David a Tomio Okamura

360° (232)

Tomio Okamura (SPD) zařadil v předvolební kampani turbo, jak slíbil po debaklu v evropských volbách. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší k tvrdé kampani opoziční strany, kvůli níž subjekt čelí žalobě. Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký zdůraznil, že Okamura musí v „tlačenici konkurenčních projektů ukázat svaly“.

O tom, že by tento druh kampaně opoziční strany mohl u někoho zabodovat, Dolejší pochybuje. „Když SPD zaznamenala neúspěch při volbách do Evropského parlamentu, měl předseda Okamura projev, během něhož se až zajíkal a tvrdil, že si uvědomuje chyby,“ připomněl komentátor.

K TÉMATU: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

„Okamura také tvrdil, že byli v kampani příliš útlocitní a že musí do dalších měsíců zařadit turbo. Jde tedy o výsledek této až hysterie ve volebním štábu na začátku června,“ poznamenal Dolejší.

Šéf SPD podle něj rovněž vidí, že nově vyrůstají nejrůznější strany nebo projekty, které „přebírají nespokojené nebo protestní voliče“. Posilování konkurence pro opoziční stranu vnímá i Korecký. „Objevili se Motoristé sobě s Přísahou. Na této protestní či radikální straně spektra se nachází také koalice Stačilo! s komunisty,“ vyjmenoval.

Podle komentátora MF Dnes se tak předseda SPD musí hodně snažit, aby „v této tlačenici“ ukázal svaly. „Do eurovoleb nastoupil s bývalým předsedou Svobodných, který ač se velmi snažil přitvrdit slovník, nebyla mu tato poloha vlastní,“ míní.

V popředí kandidátky tak prý scházela výrazná osobnost, jejíž vystupování by kopírovalo ostrou rétoriku SPD. „Nejspíš z toho důvodu teď dochází k takovému přitvrzení,“ shrnul Korecký.

Na začátku srpna podal bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) na stranu trestní oznámení za tvrdou kampaň, v níž použila vyobrazení muže tmavé pleti se zakrváceným nožem doprovázené sloganem o chirurzích z dovozu. „Takovéto projevy etnické nenávisti se nesmí stát běžnou součástí kampaní populistických stran. Nestačí se pouze ohradit na sociální síti, musíme to řešit, jinak se nenávist vůči rase či etniku stane normou pro určité politické strany,“ vysvětlil Pospíšil na síti X.

Okamura však ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že si za kritizovanými bannery stojí. Podle něj totiž každý den dojde v Evropě k „pobodání místních občanů od různých afrických a islámských migrantů“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Tagy:
migrace politika Tomio Okamura žaloba volební kampaň Svoboda a přímá demokracie Miroslav Korecký 360° Václav Dolejší