Sledujte vánoční poselství prezidenta Zemana: K čemu letos vyzval národ?

Miloš Zeman

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana 26.12.2020

Prezident Miloš Zeman i letos pronesl své tradiční vánoční poselství. Poslechněte si ho na webu CNN Prima NEWS.

Prezident Miloš Zeman své vánoční poselství pronesl už poosmé. I tentokrát se vše odehrálo na zámku v Lánech, kde hlava státu dlouhodobě pobývá. Jeho předchůdci k národu promlouvali v rámci novoročních projevů, to ale Zeman v roce 2013, kdy byl poprvé zvolen, změnil.

V letošním roce prezident promluvil k lidem prostřednictvím televizních obrazovek několikrát. Například v březnu vyzval občany v souvislosti s šířením nákazy způsobené novým typem koronaviru k odvaze. V říjnu zase apeloval, aby lidé nosili roušky a naslouchali odborníkům.

Prezident tehdy i poukázal na nárůsty počtu nakažených, hospitalizovaných i mrtvých. Označil to za nesmírnou ztrátu pro českou společnost i pro rodiny těch, kteří zemřeli. Zopakoval svou oblíbenou větu, že „kdo zachránil jeden lidský život, zachránil celé lidstvo“. „Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci, a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování,“ řekl.

Ve svém posledním vystoupení 20. prosince v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS podpořil Zeman prodloužení nouzového stavu, jak o ně Sněmovnu znovu požádala vláda kvůli koronavirové krizi. Kritiky prodloužení stavu nouze označil za politické hyeny. Zopakoval také, že je zastáncem přísných opatření. „Vím, že je to nepopulární, ale na druhé straně je to užitečné,“ řekl. V souvislosti s politickými postoji k restrikcím poukázal na blížící se sněmovní volby, které se budou konat za necelý rok. „Každý politik zleva i zprava bude hledat v očích veřejnosti souhlas s jeho kroky a tím souhlasem jsou například otevřené hospody,“ podotkl prezident.

Tagy: