Bartoš: Myslíme na metu nejvyšší, chceme vyhrát volby a vyvést zemi z krize

Piráti

Tisková konference Pirátů

Piráti budou v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat společně s hnutím STAN. Koalici si Piráti odhlasovali v internetovém hlasování. Pro předvolební spojení hlasovaly téměř čtyři pětiny hlasujících, konkrétně 668 z 848 hlasujících. Sledujte živě tiskovou konferenci Pirátů na CNN Prima NEWS či v článku.

„Myslíme na metu nejvyšší, chceme ty volby vyhrát,“ prohlásil po hlasování Bartoš. Ten následně dodal, že se Piráti s hnutím STAN společně chtějí ujmout Česka „v nejtěžších časech“. „Věřím, že s hnutím STAN vyvedeme zemi z krize,“ dodal předseda Pirátů.

Piráti a STAN však nejsou první velkou koalicí, která půjde do nadcházejících říjnových voleb. Stejný způsob zvolily i ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Spolupráci s nimi se Bartoš za splnění určitých podmínek nebrání. „Nevylučoval bych to, naopak je logické se dívat po stranách demokratického půdorysu,“ vysvětlil šéf Pirátů na dotaz CNN Prima NEWS.

Bartoše nyní čeká také schůzka s prezidentem Milošem Zemanem. Ten dříve prohlásil, že premiérem jmenuje nominanta té strany, která vyhraje volby. Lídr Pirátů se tak chce s hlavou státu sejít, aby si ujasnil, že ve vyjádření není nějaké „ale“. Například zda prezident bude považovat za vítěze voleb subjekt, který získá nejvíce hlasů, „nebo to, zda to pan prezident vidí jinak“.

Šéf Pirátů zmínil, že pro koalici se STAN hlasovalo zhruba 79 procent hlasujících. Účast pak činila 70 procent. „Jedná se o velmi silný mandát, vážím si ho a chtěl bych za něj poděkovat naší členské základně,“ poděkoval Bartoš.

Rakušan: Chceme 25 procent a více

Rozhodnutí členské základny Pirátů samozřejmě kvitoval předseda STAN Vít Rakušan. Ten také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS nastínil i cíle koalice. „My chceme 25 procent plus a myslíme si, že to není nesplnitelný cíl,“ řekl Rakušan a dodal, že hlavním cílem pak je zvítězit ve volbách.

Podpisu koaliční smlouvy podle něj nyní nic nebrání a jde o formální záležitost. Konkrétní datum podpisu si chce ještě potvrdit s šéfem Pirátů.

Rakušan CNN Prima NEWS také popsal aktuální těžkosti kampaně. Své hnutí STAN označil jako silné v kontaktní kampani, která je vzhledem k pandemii koronaviru a řadě omezení aktuálně problematická. Nicméně doufá, že začátkem podzimu by, tedy krátce před volbami, by se kontaktní kampaň mohla uskutečnit.

Šéf hnutí STAN pro CNN Prima NEWS dodal, že kolaps koalice s Piráty nehrozí. STAN bylo v předvolební koalici už s TOP 09 a později také lidovci. „Historické spojení s TOP 09 smysl mělo. Nemyslím si, že to byla chyba,“ řekl Rakušan s tím, že koalice s lidovci, která se před volbami rozpadla, byla ve své době i podle něj špatnou volbou. Rakušan však tvrdí, že nynější spojení

Piráti a Starostové můžou dýchat na záda ANO, říká politolog Kubáček

K rozhodnutí Pirátů se pro CNN Prima NEWS vyjádřil i politolog Jan Kubáček. „Myslím si, že vzniká velmi relevantní vyzyvatel,“ řekl politolog s tím, že koalice Pirátů a Starostů může dýchat na záda hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Otázkou podle něj je, zda nevyplavou na povrch možné rozpory v tomto spojení. Ty už nastaly u druhé vzniklé koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, TOP 09 a lidovci. Problémem bylo rozložení sil na pražském magistrátu. Zde je totiž součástí koalice, v jejímž čele stojí Pirát Zdeněk Hřib, i TOP 09, zatímco ODS, která zde má společný klub s KDU-ČSL, v opozici. Hovořilo se o tom, že pražská ODS tlačí na to, aby TOP 09 vytvořila na magistrátu společný klub, čímž by se změnilo rozložení sil. Pokud by k tomu nedošlo, hrozilo, že by se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nestala jedničkou koalice v Praze.

Podle Kubáčka však v blížících se volbách bude rozhodovat především řešení pandemie koronaviru a očkování populace. Promluvit do výsledků může také vyjadřování premiéra Andreje Babiše.

Piráti i STAN v průzkumech rostou

Bartoš o předvolební koalici již řadu týdnů koketoval s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem. Obě strany mají aktuálně v Poslanecké sněmovně dohromady necelých 30 hlasů. Podle průzkumů veřejného mínění však obě strany silně posilují, tudíž by se jim nyní mohlo vést daleko lépe.

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 8. a 9. října. Na toto datum je vyhlásil prezident Miloš Zeman.

Tagy: