Rusové útočí na mé muže, zuří Prigožin. Vzpoura, tvrdí Kreml a poslal na něj tajnou službu

Jevgenij Prigožin

Válka na Ukrajině (23. 6. 2023)

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu ze lží a útoku na „své“ žoldnéře. Ukrajinci podle něj dobyli „značná území“ a mohou zvrátit dosavadní úspěchy Rusů. Zároveň prohlásil, že údajná genocida ruských obyvatel v Donbasu a Luhansku je mýtem. Ruská tajná služba FSB začala šéfa Vagnerovců vyšetřovat kvůli podněcování k ozbrojené vzpouře, uvedly světové agentury s odvoláním na ruská média.Web BBC uvedl, že moskevské ředitelství FSB je v pohotovosti a na silnici z Voroněže a Rostova na Donu do Moskvy vznikají kontrolní stanoviště.

„Rusko se jednoho dne probudí a uvědomí si, že Krym už přešel pod Ukrajince.“ Zcela překvapivé prohlášení vydal v pátek Jevgenij Prigožin, šéf nechvalně známých žoldáků z Vagnerovy skupiny.  A zboural i mýtus o údajné genocidě ruských obyvatel v Donbasu a Luhansku, hojně šířený ruskou propagandou od roku 2014.

„Ukrajina osm let nebombardovala Doněck, pouze ruské pozice. Ukrajina se nechystala zaútočit na Rusko s vojáky NATO, ruské ministerstvo obrany klame veřejnost i prezidenta. Donbas byl od roku 2014 plundrován Rusy a válka v roce 2022 začala z úplně jiných důvodů, než které byly veřejnosti inzerovány,“ prohlašoval Prigožin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN na frontové linii: Mrtví Rusové i zničená vesnice. Voják popsal smrtící sílu granátů z USA

Prigožin v pátek podle portálu Meduza obvinil pravidelnou ruskou armádu, že zaútočila na pozice jeho mužů. „Na tábory Vagnerovy soukromé vojenské společnosti byl podniknut raketový úder. Mnoho obětí. Podle informací očitých svědků z řad bojovníků byl úder veden ze strany týlu, byl tedy podniknutý vojáky spadajícími pod ruské ministerstvo obrany,“ citovala nahrávku Meduza. Podle zahraničních agentur také Prigožin uvedl, že na bombardování ruské armády odpoví a že je potřeba zastavit „zlo ruského armádního vedení“. Mimo to šéf vagnerovců vyzval Rusy, aby se připojili k 25 tisícům bojovníků, kteří se hodlají vypořádat s bezprávím v zemi, plyne z informací zpravodajských serverů.

Prezident Putin byl o situaci ohledně Prigožina informován, sdělil podle TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Úřady podle něj už přijaly všechna nutná opatření. Ruský národní protiteroristický výbor (NAK) podle ruských médií vyzval Prigožina, aby zanechal protiprávního jednání. Ruská tajná služba FSB začala šéfa vagnerovců vyšetřovat kvůli podněcování k ozbrojené vzpouře, uvedly poté světové agentury s odvoláním na ruská média.

Stanice BBC nicméně vzápětí upozornila, že informace o tomto Prigožinově obvinění má původ v audionahrávce zveřejněné na Telegramu a že by hovořící osobou nemusel být přímo Prigožin. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS útok na pozice vagnerovců popřelo.

Prigožin zároveň obvinil ruské armádní velení ze zatajování skutečného stavu vývoje bojů na Ukrajině. V audionahrávce zveřejněné na komunikační platformě Telegram uvedl, že ukrajinské územní zisky jsou značné a že další ukrajinský postup by mohl zvrátit dosavadní úspěchy ruských sil. Informoval o tom ruský nezávislý informační portál The Moscow Times.

„Ve prospěch nepřítele byly ztraceny ohromné části,“ prohlásil Prigožin. Ukrajinské síly podle něj ovládly nejen ves Pjatychatky, jejíž osvobození potvrdil Kyjev, ale také například Urožajne nedaleko města Tokmak, který mnoho vojenských expertů považuje za klíčový cíl pro ukrajinskou armádu při možném postupu směrem na jih k Azovskému moři.

Ukrajinci podle něj už směrem na Azovské moře postupují, a to konkrétně k ústí řeky Moločna. Ruští prováleční bloggeři o tomto postupu ale neinformují, protože nemají do oblasti přístup a veškeré informace se podle šéfa žoldnéřů tají. „Pokud nepřítel dosáhne ústí Moločné, tak většina území, která byla ovládnuta během speciální vojenské operace (ruské invaze na Ukrajinu – pozn. red.), se nepříteli vrátí,“ doplnil Prigožin s tím, že ruští vojáci nemají dostatek zbraní a munice.

Šojgu a Gerasimov Putinovi lžou

Prigožin také obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova, že záměrně lžou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Šojgu a Gerasimov na to jdou jednoduše. Lež musí být obrovská, aby se jí dalo uvěřit,“ uvedl Prigožin. K Putinovi se podle něj například nedostaly zprávy o „tisícovce zničených tanků a pancéřovaných vozidel“ v bojích o Bachmut na východě Ukrajiny.

Z Ukrajiny mezitím přichází další znepokojivé zprávy o možných ruských válečných zločinech. Okupanti údajně vytvořili speciální skupiny, které mají sbírat a ukrývat těla lidí, kteří zahynuli v záplavách poté, co vyhodili do povětří Kachovskou přehradu.

„Není to poprvé, co to Rusko udělalo – snaží se zničit důkazy a stopy svých zločinů na okupovaném území. Udělali to už v Mariupolu a na dalších místech,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy:
válka NATO Kreml Ukrajina kritika válečné zločiny Krym Dmitrij Peskov Rusko Donbas Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Vladivostok Jevgenij Prigožin