Jmenování premiéra není pasování na rytíře, glosuje Dostál. Zeman se s Fialou setkat nemusí

Ondřej Dostál

Dostál o schůzce prezidenta s Fialou

Právník Ondřej Dostál (Piráti) považuje plánované nedělní setkání prezidenta Miloše Zemana s předsedou ODS Petrem Fialou za zbytečné. „Myslím, že osobní kontakt nutný není. I vzhledem k tomu, co teď nařizujeme ostatním občanům," řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. I přesto, že se Zeman ve čtvrtek vrátil do ÚVN kvůli pozitivnímu výsledku testu na covid, už v sobotu by ho měli z nemocnice propustit. V neděli pak hlava státu hodlá jmenovat Fialu premiérem.

„Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu do funkce předsedy vlády v neděli v 11 hodin na zámku v Lánech, a to za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Tato zpráva zaskočila českou veřejnost. Prezident sice opustil nemocnici ve čtvrtek dopoledne. V Lánech však strávil jen pár hodin a poté, co mu vyšel pozitivní test na koronavirus, se musel do ÚVN vrátit. Do Lán má odjet zase v sobotu a v neděli se chce s Fialou osobně setkat, aby jej jmenoval premiérem.

Takový plán zkritizoval mimo jiné právník Ondřej Dostál. „Myslím, že osobní kontakt nutný není. Nejjednodušší by bylo, kdyby se setkali přes Skype. Jmenování premiéra není něco jako pasování na rytíře, kde by ho musel poklepávat mečem,“ řekl. Podle něj se v případě jmenování předsedy vlády prezidentem jedná o akt, který se dá udělat písemně a na dálku.

„Pokud by to muselo být tváří v tvář. Přimlouval bych se, aby byla nastavená nějaká bariéra, jako je to na nějakých pobočkách. I vzhledem k tomu, co teď nařizujeme ostatním občanům,“ dodal Dostál.

Dvojí metr pro prezidenta?

Narážel tak na současnou epidemickou situaci. Za čtvrtek v Česku přibylo skoro 28 tisíc nových případů koronaviru, což je nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí epidemie. Vláda v reakci na zhoršující se situaci vyhlásila ze čtvrtka na pátek opět nouzový stav a přistoupila k přitvrzení proticovidových opatření.

I z toho důvodu čelí Hrad obrovské kritice za to, že se má prezident sejít s Fialou tři dny poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Podle Fialy je ale potřeba jednat rychle.

„Jmenování bude probíhat tak, aby byly dodrženy všechny hygienické předpisy a pravidla. Jsme připraveni už od 16. listopadu převzít vládu. Budu přesvědčovat pana prezidenta, že je v zájmu všech, aby tu co nejdříve byla nová vláda,“ zmínil předseda ODS na tiskové konferenci.

Podle informací CNN Prima NEWS má hygienická pravidla schůzky určit Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral, hlavní hygienička Pavla Svrčinová a Kancelář prezidenta republiky.

Tagy: