Dostálová: Pavlova slova o euru jsou rozbuška. Bartošek řekl, kdy chce Česko zahájit diskusi

Klára Dostálová a Jan Bartošek

360° (3)

Novoroční projev prezidenta Pavla, ve kterém se hlava státu vyjádřila pro přijetí eura, řadu politiků zaskočil. „Bylo to překvapení. Abychom takové vážné téma vůbec nakousli, měla by mu předcházet legitimní debata,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO).

Projevem Pavel spíše hodil rozbušku do vládní koalice, domnívá se. „Myslela jsem, že ten novoroční projev bude laděn jinak,“ uvedla Dostálová s tím, že prezident samozřejmě názor říct může.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlův projev? Velký skok, překvapivé euro a žádný Batman, hodnotí politici a experti

„Žádnou rozbušku nehodil, ale to nastolování témat je opravdu fascinující,“ oponoval Dostálové místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Podle něj Pavel v novoročním projevu řekl „euro“ a celá společnost teď diskutuje o tom, že to prezident zmínil a všechny to zajímá.

„Téma přijetí eura je výsostně politické. Je dobře, že ho prezident zmínil, protože Česká republika dala historicky závazek, že dostojí jeho přijetí,“ popsal Bartošek. K diskusi by podle KDU-ČSL mohlo dojít v letech 2025 až 2030. Nicméně tak jednoduché to nebude. „Měla by probíhat, ale měla by být splněna také všechna kritéria,“ vysvětloval a dodal, že pokud by bylo euro výhodné ekonomicky – pro rodiny i průmysl – je to legitimní téma.

PODÍVEJTE SE: Euro je budoucnost, jeho přijetí závazek. Je načase začít dělat konkrétní kroky, řekl v novoročním projevu prezident Pavel

Tagy: