Dostanou Husákovy děti důchod? Expert nastínil možné scénáře vyplácení penzí

Ekonomický novinář a komentátor Pavel Páral v pořadu K věci na CNN Prima NEWS

K věci (15)

Největší nápor čeká český penzijní systém zhruba za 15 let. Do důchodu se totiž odebere početná generace takzvaných Husákových dětí. Ekonomický novinář a komentátor Pavel Páral v pořadu K věci na CNN Prima NEWS nastínil, kde by stát mohl v budoucnu na vyplácení tolika penzí vzít peníze. Upozornil, že pokud budou příští vlády jednat ve stylu „po nás potopa“, lidé na tom budou opravdu špatně.

„V civilizované zemi se peníze na důchody vždy najdou, otázkou je, kde je vezmeme,“ řekl Páral. Možným řešením je dluh nebo škrtání v jiných výdajích. V českých podmínkách je podle něj obtížné prosadit nějakou změnu, nejpravděpodobnějším scénářem je tedy zpřísňování důchodového systému ve smyslu přerozdělování peněz. „Ti, kteří platí hodně a dostávají málo, budou platit ještě víc a budou dostávat ještě méně, zatímco ti s nízkými příjmy zůstanou na svém,“ upřesnil komentátor.

ČTĚTE TAKÉ: O penzisty je postaráno, rostou jim rekordně důchody, míní Pekarová. Vondráček nesouhlasí

Husákovy děti půjdou do důchodu přibližně za 15 až 20 let. „Až začnou umírat a nových důchodců nebude tolik, poměr mezi produktivními a postproduktivními lidmi se začne zase trošku zlepšovat,“ předpověděl Páral ve vysílání. Koncem padesátých let tohoto století by se měl systém začít znovu uvolňovat. „Je třeba počítat s tím, že to bude stát dohromady určitou kumulovanou částku, se kterou se teď musíme vypořádat,“ dodal.

Čeští politici by se měli podle Párala zaměřovat na dlouhodobý prospěch země a sociální zabezpečení z delšího časového horizontu. „O co se vláda pokouší s konsolidačním balíčkem, je značně nepopulární. Přesto to zkouší a ví, že za to politicky zaplatí,“ uvedl.

Politická poptávka se podle něj stále mění k horšímu. „Vidíme, jak hrozí, že to zase vrátí všechno zpět. Tím utratí všechno, co bylo odpracováno a vynaloženo na nějakých platbách politického kapitálu,“ popsal Páral. Kdyby se tato předpověď naplnila, byla by situace ještě horší. „Pak už to bude opravdu naléhavé a lidé na tom budou špatně. Ale některé typy politiků k tomu mají sklony. Žijí způsobem ,po nás potopa‘.“

Páral také zmínil, že problémy s penzemi řeší Česko už podruhé během deseti let. V roce 2013 byl nastaven parametrický systém, aby nedocházelo k tak velkým deficitům. „Poté, co nastoupila Sobotkova vláda s Andrejem Babišem v roli ministra financí a Marianem Jurečkou v roli ministra zemědělství, to úplně zrušili,“ připomněl.

Tagy: