Nerudové ostrá reakce na Babiše: Ulhaný miliardář, chtěl levný ruský plyn pro své chemičky

K ostré reakci na videovzkaz Andreje Babiše voličům pár dnů před volbami přistoupila jediná kandidátka na Hrad Danuše Nerudová. Ve zhruba 10minutovém sestřihu reaguje na slova šéfa hnutí ANO, včetně těch o drahých energiích. Bez servítků prohlásila, že drahou energii má Česko i z toho důvodu, že Babiš potřeboval levný ruský plyn pro své chemičky. Sestřih Nerudová považuje za alternativu předvolebních debat, do nich Babiš odmítá chodit. Dosud se nezúčastnil ani jedné.

„Máme nejvyšší cenu elektřiny v Evropě, i když máme jedny z nejnižších výrobních nákladů na ni. Zálohy na energie často převyšují příjmy rodin. Pro důchodce, samoživitelky nebo zdravotně postižené jsou likvidační. Ano, drahota trápí všechny,“ prohlásil Babiš ve videu, které deset dní před prvním kolem prezidentských voleb sdílel na sociálních sítích se svými voliči.

Právě toto poselství využila Nerudová k tomu, aby měla šanci na slova expremiéra reagovat. Babiš totiž odmítl pozvání do takřka všech předvolebních debat. Pravděpodobně nedorazí ani do debaty s Nerudovou a Petrem Pavlem na CNN Prima NEWS 11. ledna. V sestřihu, který Nerudová publikovala, uvedla svůj pohled na to, proč jsou v Česku energie drahé.

Nic pro transformaci energetického mixu neudělal

„Protože poslední roky měl Andrej Babiš jediný cíl: levný ruský plyn, který potřeboval pro své chemičky. A bylo mu úplně jedno, že naši zemi vláčí k tomu, abychom byli stoprocentně závislí na Rusku. A pro transformaci energetického mixu neudělal vůbec nic,“ opáčila emotivně bývalá rektorka Mendelovy univerzity.

Tento úryvek z desetiminutové reakce na Babiše zveřejnila Nerudová v sobotu 7. ledna. Již předtím však sdílela jiné části, kdy expremiérovi vyčítala, že lidé přicházejí o celoživotní úspory i kvůli němu. „Vy jste ten, kdo si přál, aby ČNB nezvyšovala úrokové sazby. Agrofert má totiž velké dluhy a potřebuje nízké úrokové sazby, aby ty dluhy pro něj byly levné. Babišovi je úplně jedno, že lidé, kteří celý život pracovali a mají úspory v bankách, o ty úspory přicházejí,“ vzkázala.

Ve svém poselství se Babiš opíral i do svých protikandidátů. Konkrétně kritizoval Pavla, Nerudovou a Pavla Fischera, které podpořila vládní koalice Petra Fialy. „Další politik za vládní koalici a tím spíš prezident – ať už Pavel, Nerudová nebo Fischer – je reálnou hrozbou pro naši zemi,“ zdůraznil šéf hnutí ANO.

To si však Nerudová také nenechala líbit. „Ne. Jedinou reálnou hrozbou pro naši zemi je ulhaný miliardář, který se vyhýbá všem diskuzím a má strach, že ho soud odsoudí, a kandiduje proto, aby si koupil dalších pět let na svobodě,“ opáčila (Nerudová text zveřejnila ještě před pondělním rozhodnutím soudu. pozn. red.).

Nemohu mlčet, tvrdí Nerudová

Někteří lidé na sociálních sítích Nerudové vyčítají, že slibovala, že nepovede útočnou kampaň. „Myslela jsem, že šanci debatovat s Andrejem Babišem dostaneme v televizi, ale pravděpodobně se tak nestane,“ vysvětlovala při sdílení celého sestřihu Nerudová. Následně doplnila, že její hlavní motivací pro vytvoření zmiňovaného videa bylo „nebezpečí, které v řeči Andreje Babiše slyšela“.

„Podněcuje totiž k nenávisti, relativizuje základní demokratické hodnoty a podlým způsobem v období krize zneužívá strach lidí, jejich obavy o budoucnost. A k tomu opravdu nechci a nemohu mlčet,“ dovysvětlila. Formu, jakou Nerudová zvolila, ocenil například politický marketér a komentátor Petros Michopulos. „Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Za mě dobrý,“ vzkázal.

S Andrejem Babišem se zbylá dvojice tří největších favoritů voleb setká před prvním kolem minimálně na Nově. Je však možné, že Babiš nakonec přijme pozvání do velké předvolební debaty na CNN Prima NEWS, která se koná již 11. ledna. V diskuzích by Babiš, Nerudová i Pavel měli možnost osobně se vyjádřit ke slovům a názorům svých protikandidátů.

Tagy: