Babiš může v debatách spíš ztratit. Ve studiu není za hrdinu, míní experti

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nakonec nezúčastní prezidentské superdebaty na CNN Prima NEWS, v níž měl vystoupit společně s generálem Petrem Pavlem a ekonomkou Danuší Nerudovou. Jde o dobře promyšlený plán expremiérova týmu? I o tom ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali marketingoví experti Alžběta Králová a Vilém Rubeš.

Andrej Babiš se odmítl zúčastnit superdebaty na CNN Prima NEWS s následujícím odůvodněním: „Chápu, že média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show. Já si ale myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží.“

Podle marketingových expertů si však voliči zaslouží v předvolebních superdebatách vidět všechny kandidáty, aby si poslechli jejich vize a zjistili jejich schopnost obhajovat názory před politickými protivníky.

„Kandidáti doteď nastavovali svou agendu v kontaktní kampani. Ještě ale pořádně nedošlo na konfrontační střet. Tým Andreje Babiše vyhodnotil, že pro něj není strategické, aby do debaty (na CNN Prima NEWS) šel. Z debat má totiž negativní zkušenosti,“ uvedla odbornice na politický marketing Alžběta Králová.

Podle specialisty na reklamu Viléma Rubeše chce Babiš setrvat ve svých kruzích, v nichž je považován za hrdinu, a nehodlá chodit někam, kde by za něj nebyl. „Má velký podíl těch, kteří jsou rozhodnuti ho nevolit i za cenu toho, že si ukousnou ruku. V televizních debatách může Babiš podporovatele spíš ztratit, než že by získal nové, do té doby nerozhodnuté voliče. To jeho tým odhadl dobře,“ vysvětlil Rubeš.

Ostuda v pořadu K tabuli!

Babiš přitom ještě na konci listopadu řekl, že se lednových debat prezidentských kandidátů na CNN Prima NEWS zúčastní. Potvrdil to v rozhovoru, který běžel živě na tiktokovém účtu CNN Prima NEWS.

Že mediální výstupy mohou Babišovi spíš škodit, bylo vidět i na předchozích politických debatách – například před sněmovními volbami 2021. Předseda ANO často bez kontextu útočil na ostatní řečníky místo toho, aby moderátorovi odpovídal na otázky.

Leckomu utkvěl v paměti také Babišův prosincový výstup v zábavním pořadu televize Prima s názvem K tabuli!, kdy neznal odpovědi na triviální otázky zvídavých školáků. Nevěděl například neznámější dílo Jaroslava Haška, k funkci kravích žaludků řekl, že slouží třeba k výrobě mléka a do výčtu planet Sluneční soustavy zahrnul Měsíc, Pluto a Slunce.

Děti si také později stěžovaly, že se k nim expremiér během natáčení choval „tvrdě“. „Bylo to fakt zvláštní. Vůbec se k nám nechoval jako k dětem, spíš jako k novinářům, co jsou jeho nepřátelé,“ popisoval jeden z žáků týdeníku Respekt.

Debata na CNN Prima NEWS, do níž byli kromě Babiše pozváni i generál Petr Pavel a ekonomka Danuše Nerudová, se bude vysílat 11. ledna.

Tagy: