Dramatická záchrana. Lyžař si všiml snowboardu trčícího ze závěje, muž v ní málem zemřel

Záběry z kamery na lyžařské helmě zachycují moment, kdy si Francis Zuber všiml v hlubokém prašanu snowboardu. „Prkno“ trčící ze sněhu málem přejel. Poté ale zjistil, že pod sněhem je uvězněný snowboardista. Toho po pár minutách za pomoci malé lopatky vyhrabal.

Dramatické chvíle se odehrály na začátku března v severozápadním Washingtonu ve Spojených státech. Když si šel Francis Zuber zalyžovat v terénu, zřejmě ho nenapadlo, že při tom zachrání lidský život. Během sjezdu si totiž všiml, že ze sněhu trčí kus snowboardu, málem ho totiž přejel.

„Jste v pořádku?“ zeptal se podle webu New York Post lyžař a okamžitě začal rukama hrabat v prašanu. „Vydržte, už jdu,“ zní ve zveřejněném videu. Po několika minutách se Zuberovi podařilo odhrabat sníh natolik, aby viděl hlavu zavaleného snowboardisty. Ten se ale pod tíhou bílé nadílky stále nemohl pohybovat. „Jste v pořádku, mám vás,“ ujišťoval muže Zuber s tím, že vezme lopatku a vyhrabe ho. Snowboardista jen vyčerpaně poděkoval.

ČTĚTE TAKÉ: Senior zapadl s autem ve sněhu. Přežil šest dní díky sušenkám a lásce k televiznímu pořadu

Ian Steger, jak se muž podle webu The Seattle Times jmenoval, podle všeho spadl do díry, která byla v místě po vyvráceném stromu. Pod tíhou sněhu, který ho zasypal, byl zcela imobilizovaný.

Francis Zuber, který ho zachránil, zveřejnil děsivé video na internetu jako varování a upozornění, aby byli lidé opatrní. „Hory nezajímá, kolik dovedností nebo zkušeností máte. Nezajímá je ani to, jestli jste lyžař a děláte všechno správně,“ řekl Zuber. Lyžařům i snowboardistům všech úrovní poradil, aby absolvovali kurz lavinového výcviku, aby se naučili podobné situace přežít. „Dávejte na sebe venku pozor,“ apeloval.

Tagy:
sníh lyžař záchrana snowboarding Washington USA závěje snowboardista Washington, D.C. New York Post The Seattle Times