Dramatické chvíle štábu CNN Prima NEWS u Charkova: Raketa dopadla jen kousek od auta

Štáb CNN Prima NEWS se vrátil do Charkovské oblasti.

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger jsou zpět v Charkově. Při cestě zažili raketový útok

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger jsou opět v akci. Po dvou a půl týdnech se válečný štáb CNN Prima NEWS vrátil do ukrajinského Charkova. V pondělí natáčeli ve městě a jeho okolí o následcích bojů, které tudy prošly, když byli pryč.

„Zhruba po třech týdnech jsme se vrátili zpátky do Charkova. Když jsme odjížděli 1. března přímo z města, tak tady byly ulice ještě celé. Tehdy začalo silné ostřelování centra, nyní si můžete prohlédnout jeho následky,“ uvedla ze zdevastovaného druhého největšího města Ukrajiny Stomatová.

Na otázku, zda se nebojí, odpovídá jasně. „Nebojíme se. Od 23. března se zde změnil zákon, kdy nesmíte natáčet bloky (budov), (vojenské) posty nebo generální štáby. Tudíž si musíme dávat v tuto chvíli velký pozor na to, co vlastně natáčíme,“ přiblížila situaci. I v případech, kdy štáb natáčí pouze trosky, musí hlídat, zda nejsou ve vedlejší budově například bezpečnostní složky nebo v sousedství důležité administrativní budovy.

Místní: Je to můj domov, co mám dělat?

„Jsme zhruba pět kilometrů od Severní Saltovky, která je stále terčem ruského ostřelování. Stále zde doutná oheň. To znamená, že sem mohla raketa dopadnout zhruba před devíti hodinami,“ popsala Stomatová v pondělí dopoledne. Tamní obyvatelé se svěřili, že o víkendu ruské jednotky odpálily například dům, na němž byly reklamy.

Místní odsud ale odejít nechtějí. „Je to má země, můj domov. Co mám dělat? Bojím se, to víte, že se bojím,“ vyprávěl jeden z místních obyvatel. Štáb natáčel také u rozbombardovaného sídliště. „Zde jsou následky útoků Grady, ty se staly na začátku války a podle toho, co nám místní říkali, tak tyhle domy byly včas evakuované,“ dodala reportérka. Jak se ukázalo, v rozvalinách lidé stále žijí.

„Bydlím v domě už padesát let, proto se nebojím. Střílejí daleko odsud,“ svěřila se místní žena. Před válkou podle ní na sídlišti žili obyčejní lidé, kteří vedli obyčejné životy. „Vidíte tu zkázu,“ dodala.

I štáb CNN Prima NEWS zažil horké chvíle na vlastní kůži. Jen nedaleko od jejich auta dopadla jedna z raket. Útok zachytili na kameru.

„Byl to pro nás dramatický úprk. Chtěli jsme jet dál do Severní Saltovky, ale museli jsme se stáhnout. Už jsme tam neviděli žádnou ukrajinskou techniku, ale Rusové obec přesto ostřelují. Snaží se zřejmě odsunout dál na východ, jde o krycí manévry,“ zmínila Stomatová v živém vstupu.

Štáb se rozhodl na Ukrajinu po 18 dnech odpočinku v Česku vrátit, protože jim jejich práce takto dává smysl a že je pro cestu stále ještě důvod: „Vyhodnotili jsme, že má smysl se vrátit, pokrývat situaci a informovat o tom, co se děje.“

Tagy: