Zdravý vývoj mozku, posílení imunity, regenerace svalů, ale i lepší nálada. To všechno podle lékařů i vědců souvisí s příjmem omega-3 mastných kyselin – látek, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Nejlepším přírodním zdrojem jsou mořské ryby, ale kdo je nemá rád, může sáhnout po kvalitním rybím tuku. A ten by podle odborníků měl být součástí života už od dětství.
Omega-3 mastné kyseliny – zkráceně ALA, EPA a DHA – patří mezi esenciální živiny, které zásadně ovlivňují vývoj a fungování nervové soustavy. Nejvíce jich najdeme v tučných rybách – makrele, lososu, sardinkách, ančovičkách, případně v oleji z tresčích jater. Překvapivě mnoho omega-3 obsahují i ústřice. „Jsou pro tělo nezbytné, nedokáže si je vytvořit, a tím pádem je nutné je dodávat, protože jsou v každé buňce lidského organismu. Jsou nezbytné pro náš mozek, pro naše oči, pro naše srdce a pro naši imunitu,“ vysvětluje doktorka farmacie Gabriela Kroupová.
Doktorka Kroupová upozorňuje, že omega-3 kyseliny jsou důležité už v těhotenství. „Matka si musí uvědomit, že i to její dítě, které v ní roste, potřebuje omega-3 pro správný vývoj zraku a pro správný vývoj mozkových funkcí, protože studiemi je dokázáno, že děti, jejichž maminky užívaly v době těhotenství omega-3, tak měly po narození menší výskyt ADHD, poruch autistického spektra a měly i daleko lepší soustředěnost, myšlení a paměť.“
Důležitý je nejen příjem, ale i poměr omega-3 a omega-6
Moderní strava je bohatá na omega-6 mastné kyseliny – hlavně kvůli nadměrnému užívání rostlinných olejů. Ty mohou být při vysokém příjmu problém. „Omega-3 jsou protizánětlivé, omega-6 jsou prozánětlivé. Ideální poměr je 1:5 podle Světové zdravotnické organizace,“ vysvětluje Kroupová.
„My jako Evropané díky skladbě naší stravy máme 1:15. Tak samozřejmě vystavujeme to naše tělo rozvoji chronického zánětu, což v těle vyvolává civilizační choroby – jako jsou onemocnění kardiovaskulárního systému, problémy s cholesterolem, problémy s metabolismem cukru, ale i problém imunity jako takové.“
Nemáte rádi ryby? Řešením je doplněk, ale kvalitní
Kdo ryby nejí nebo je nemůže, nemusí zoufat. Na trhu jsou kvalitní doplňky stravy – v podobě kapslí, ochucených olejů nebo želé pro děti. Klíčové ale je sledovat zdroj a čistotu suroviny. „Ty nejlepší, nejtučnější tresky se loví u norského pobřeží v severních mořích u ostrovů Lofoty. Ihned po ulovení se zpracovávají v místní rybárně. Zaměstnanci vyndají z tresky játra a z těchto jater se extrahuje rybí olej, který v obrovských sudech putuje přímo do továrny u norského hlavního města Oslo a tam se stáčí do lahví,“ popisuje Libor Musil, zástupce firmy Möller’s, která rybí tuk vyrábí.
🇳🇴 Značka Möller’s už více než 170 let přináší to nejlepší z norské přírody pro zdravý vývoj dětí i dospělých. Möller’s...
Posted by Möllers on Thursday, April 24, 2025
Studie: Omega-3 zvyšuje svaly, snižuje tuk a zlepšuje koncentraci
O benefitech omega-3 mastných kyselin u sportujících mladých lidí má důkazy Pavel Suchánek, nutriční specialista a výzkumný pracovník IKEM. V půlroční studii dával jedné skupině sportovců denně dvě lžičky rybího tuku z tresčích jater. „Došlo k nárůstu aktivní svalové hmoty, poklesu tělesného – viscerálního – tuku, což je ten prozánětlivý a velmi rizikový. A tam se nám ukázalo, že když se zvýší ten omega-3 index, což je měřítko dobrého zabudování omega-3 do organismu, tak se opravdu to tělesné složení a i ta výkonnost zlepšuje,“ popisuje studii odborník.
Ve druhé části studie sledovali vliv na fungování mozku. Sportovci museli zvládat složité kognitivní testy. „Jednoznačně jsme prokázali, že když se zvýší ten omega-3 index, tak ten výsledek jde prudce nahoru v úrovni od 40 do 60 %, takže opravdu i u lidí, kteří mají málo času na pravidelné studium, jako jsou vrcholoví sportovci, je vliv na zapamatování si, přesnost a vybavení informací opravdu vysoký,“ potvrzuje Suchánek.
Zkušenost mladého veslaře: pomáhá to škole i sportu
Devatenáctiletý David Dvorník, veslař z Českého veslařského klubu Praha, užívá omega-3 pravidelně. „Myslím si, že by se člověk mohl cítit unavenější, takže by to pak zhoršovalo ty výkony jak ve sportu, tak i ve škole. Já mám tobolky a vždycky po jídle si ho dávám. Rozhodně jsem si navykl brát ho pravidelně, protože to obecně podporuje organizmus – nejen zlepšuje tu fyzickou odolnost, ale i tu psychickou,“ říká mladý závodník.
Rybí tuk se změnil. Z odporné lžičky je citronová kapsle
Pamětníci rybího tuku z dětství na něj často nemají dobré vzpomínky. Dnes je však situace jiná, jak potvrzují i manželé Bartuskovi. „My jsme taková poválečná generace, tak abychom dobře rostli a dobře se vyvíjeli, tak jsme dostávali ve škole rybí tuk na lžičku – a to bylo odporné. Ale teď, co bereme, tak má výbornou chuť. Já mám třeba citronovou, manžel taky. No a právě – mozeček mi dobře pracuje, pamatuji si všechno,“ vzpomíná paní Bartusková.
A její manžel popsal přínosy užívání rybího tuku dokonce na konkrétním příkladu. „Chodím každé dva roky na preventivní prohlídku a musím zaklepat, zatím je všechno v pořádku. A i paměť mi pořád slouží. Pamatuji si třeba, kdy se narodila moje žena – 22. dubna. Mám to správně? Mám,“ říká s úsměvem.