Další dělostřelecký útok Ukrajinců. Na východě země zničili několik ruských obrněnců

Ukrajinci nasadili salvové raketomety. (30. duben)

Další dělostřelecký útok Ukrajinců

Ukrajinští vojáci na východě země zničili pomocí dělostřelectva několik kusů ruské těžké techniky, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, který zveřejnil i záběry ze zmíněného ostřelování. Jde o další z protiútoků, které Ukrajinci na Donbasu nebo v jeho okolí v posledních dnech podnikli.

„Ruský nepřítel se nebude skrývat před ‚bohy války‘. Ukrajinští dělostřelci na východě země zničili dva tanky a další obrněné bojové vozidlo,“ uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, který video zveřejnil. Záběry ukazují několik ruských obrněnců, které se v poli ocitnou pod drtivou palbou.

Nejde zdaleka o jediný dělostřelecký útok, který Ukrajinci na východě země v posledních dnech podnikli. Například v sobotu čelilo masivnímu ostřelování ruské stanoviště nedaleko Izjumu v Charkovské oblasti.

Pozice ruských jednotek odhalila ukrajinská národní garda, která zjištěné souřadnice předala ukrajinské armádě. Ta pak na stanoviště okupantů zaútočila plnou silou. Na zveřejněných záběrech jsou vidět četné výbuchy, které demolují desítky kusů ruské těžké techniky.

Zabit měl být mezi jinými i ruský generál Andrej Simonov. Podle zdrojů Svobodné Evropy či agentury Unian byl na místě také náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. Při útoku údajně utrpěl zatím nespecifikovaná zranění. Jiné zprávy hovoří o tom, že generál Gerasimov místo opustil těsně před začátkem útoku.

Protiofenzíva u Charkova

Ukrajinci se v posledních dnech snaží Rusy z Charkovské oblasti kompletně vytlačit, což se jim částečně daří. Ruské síly se nyní nachází zhruba 40 kilometrů od Charkova. Druhé největší ukrajinské město však stále čelí dennodennímu ostřelování.

K ještě tvrdším bojům dochází na Donbasu. Jen za posledních 24 hodin tam Ukrajinci odrazili 12 ruských útoků. „Zničili jsme při tom 6 tanků, 22 obrněnců, 8 transportních vozidel a 5 dělostřeleckých systémů,“ informoval v úterý ukrajinský generální štáb.

Ten také aktualizoval celkové počty ruských ztrát. Podle Kyjeva ztratili Rusové od začátku invaze již přes 24 200 vojáků, 1 062 tanků, 2 567 obrněných vozidel, 1 843 transportních vozidel a 637 kusů dělostřelectva. Rovněž přišli o 155 vrtulníků, 194 letadel, 291 bezpilotních letounů, 80 protivzdušných systémů a o 10 lodí, včetně legendárního křižníku Moskva.

Tagy:
válka tank útok tanky Ukrajina bombardování Rusko Donbas Charkov těžká technika dělostřelectvo Charkovská oblast ostřelování Izjum salvový raketomet