Záběry z ničivého útoku: Ruský voják nasedl do náklaďáku, hned poté vůz odpálili Ukrajinci

Ruský voják v nákladním voze, 27. února 2022

Válka na Ukrajině (21.5.2022 14:00)

Ukrajinci zpomalují ruskou ofenzivu na Donbasu i díky protipancéřovým raketometům. Dokazovat to má další video, které koluje po internetu. Z dostupných záběrů lze vidět ruský zásobovací vůz. Krátce poté, co do něj nasedl jeden voják, vozidlo zasáhla raketa.

Záběry zveřejnila ukrajinská armáda. Pocházet mají z Luhanské oblasti. Okupant, který vezl ve směru na město Rubežnoje zásoby, si během své cesty nejspíš udělal pauzu. Mezitím ho však vystopovali ukrajinští vojáci. Ti na vozidlo vypálili raketu, pravděpodobně při tom použili ukrajinský protitankový raketomet Stugna-P.

Dřív, než střela dosáhla svého cíle, se ruský voják rozhodl, že do vozu opět nastoupí. Krátce na to následovala mohutná exploze. Z nákladního vozidla nezbylo prakticky nic. Autentičnost záběrů není jednoduché v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Raketomet Stugna-P je jednou z nejpřínosnějších zbraní, kterou se Ukrajinci během invaze agresorovi brání. Systém se skládá z podstavce, na kterém je umístěná střela v odpalovacím kontejneru a naváděcí jednotka vybavená laserem. K vybavení patří také řídicí jednotka připomínající notebook s malým joystickem. Ta slouží k dálkovému ovládání celé stanice.

Řídicí jednotka je s odpalovacím zařízením spojena 50metrovým kabelem, takže zatímco odpalovací zařízení je umístěno na nejvhodnějším místě obvykle s velkým výhledem, obsluha systému může zůstat skrytá. Díky tomu nejsou vojáci, kteří raketomet Stugna-P ovládají, v bezprostředním ohrožení.

Při navádění laserovým paprskem má dostřel až 5 kilometrů. V tomto případě sice Ukrajinci raketomet použili na zničení transportního vozu, který zřejmě přepravoval munici či jiné zásoby. Stugna-P však bez problému dokáže zničit tanky nebo další obrněnce, ale i vrtulník, který se zrovna pohybuje pomalejší rychlostí.

Tagy: