Úder letectva a dělostřelectva. Ukrajinci rozprášili ruské cíle včetně velitelství

Ukrajinci provedli drtivý protiúder pomocí letectva a dělostřelectva. Tvrdí to jejich generální štáb. Rusové nadále bombardují Ukrajinu. USA chce tribunál pro souzení Ruska za zločin agrese.

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 18 leteckých útoků, tři raketové údery a více než 50 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou zranění. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná smrt strůjce masakru Ukrajinců. Ruského velitele našli zastřeleného, mluví se o mstě

Ukrajinské vzdušné síly zasáhly během uplynulého dne pět stanovišť, kde se nacházeli okupanti a vojenský materiál. Obránci zároveň sestřelili hned několik nepřátelských bezpilotních letounů. Ukrajinští dělostřelci pak zneškodnili jedno velitelské stanoviště, šest dalších oblastí koncentrace nepřátelské živé síly, zbraní či vojenské techniky, ruský protiletadlový raketový komplex i muniční sklad, uvedl také generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Během války je obtížné takové informace nezávisle ověřit.

Spojené státy podporují zřízení zvláštního tribunálu, který by soudil Rusko za zločin agrese proti Ukrajině, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Navrhuje, aby takový orgán byl zakotven v ukrajinském soudním systému a zároveň měl „mezinárodní prvky“. Washington podle agentury Reuters poprvé informuje o tom, jak plánuje podporovat snahu Kyjeva dohnat Rusy k zodpovědnosti za válku, kterou zahájili před více než rokem.

Tagy: