Drulák: Odmítnutí německého prezidenta? Hloupá chyba Zelenského. Ukrajinci si sami škodí

Diplomat a bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Drulák

360° (414)

Odmítnout návštěvu německého prezidenta v Kyjevě byla hloupá chyba. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to na adresu ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského uvedl politolog a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by Ukrajina neměla říkat, který ze spojenců ji může či nemůže navštívit.

Poté, co se ruští vojáci stáhli z Kyjevské oblasti, hlavní ukrajinské město navštívilo již mnoho evropských lídrů. Ne každý politik je však v Kyjevě vítán. To na vlastní kůži pocítil německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Byla to hloupá chyba. V Kyjevě to přehnali. Německo patří k největším poskytovatelům peněz i zbraní na Ukrajinu. Chovat se pak tímto urážlivým způsobem je hloupé. Ukrajinci si sami škodí,“ zhodnotil politolog Petr Drulák. Steinmeier chtěl Kyjev navštívit ve středu.

Nakonec prezidenti Polska a tří pobaltských států vyrazili na Ukrajinu bez něj. Steinmeier, který dlouho razil smířlivou politiku vůči Rusku, v úterý připustil, že ve válčící zemi není vítán. Zelenskyj pak ve čtvrtek večer ve svém projevu vynachválil představitele Polska i Pobaltí.

O Německu naopak nepadla zmínka. Kyjev dal však přece jen najevo, že o návštěvu německého kancléře Olafa Scholze by zájem měl.

„Kriticky vnímám, když zazní hlas, že německý prezident přicestovat nemůže, ale kancléř ano. Naším společným zájmem je udržet jednotu. Ukrajina by neměla říkat, který ze spojenců ji může či nemůže navštívit. Nevidím to jako šťastné,“ zmínil Svoboda.

Svoboda: Němci to vnímají jako urážku

I podle něj by Ukrajina měla změnit svůj postoj. Vzhledem k okolnostem má však Svoboda jisté pochopení pro takové chování. „Chápu Zelenského i celou Ukrajinu. Jsou v těžké válce. Proto bych byl shovívavý. Nicméně Němci to vnímají jako urážku a nechápou, proč by nemohl přijet jejich demokraticky zvolený prezident,“ dodal Svoboda.

Drulák je přesvědčen, že by Zelenskyj měl v některých případech své projevy vůči spojencům mírnit. „Výroky ukrajinského prezidenta někdy způsobují negativní dopady u spojenců. Například když v Izraeli srovnal ruskou agresi s holokaustem. Měl by lépe vážit slova. Je to herec, v této roli se našel. Tak by měl dbát na to, aby ji hrál dobře a neškodil vlastním zájmům,“ uvedl bývalý velvyslanec.

Tagy: