V informační válce lžou všichni. Rusové, Ukrajinci i Američani, upozorňuje Drulák

Diplomat a bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Drulák

360° (330)

Výroky ruských i ukrajinských vyjednavačů je potřeba brát s obrovskou rezervou, ale je dobře, že jednání o příměří vůbec probíhají. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl politolog a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Dodal, že v době válečného konfliktu se boj odehrává i prostřednictvím médií, v nichž podle něj lžou všechny strany konfliktu.

Drulák má za to, že jednání o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou jsou teprve na samém začátku, ale je dobře, že se obě strany vůbec rozhodly jednat. V konečném důsledku je to dobře nejen pro Ukrajinu a Rusko, ale i pro řadu jiných států v Evropě. „To, že jednají, je dobře, ale ty výroky, které jednání doprovázejí a přicházejí po nich, musíme brát s obrovskou rezervou. Výroky jsou součástí informační války, v které lžou všichni a manipulují, ať už se jedná o Rusy, Ukrajince nebo Američany,“ zdůraznil politolog.

„Mohou to být nějaké signály, ale není úplně zřejmé, jaké jsou válečné cíle obou stran,“ zmínil dále Drulák, který v minulosti rovněž působil jako náměstek na ministerstvu zahraničí.

Odhaduje, že na ruské straně nyní skutečně může docházet k přeskupování sil, ale zdůrazňuje, že samotné výroky „nemůžeme brát jako něco, co může být pravdivé“.

Drulák je velmi skeptický k informaci, že by ruský prezident Vladimir Putin od svého okolí dostával zkreslené informace a vlastně pořádně neví, jak se situace na Ukrajině pro Rusko vyvíjí. „Částečně to pravdivé být může. Každý lídr je v určité pozici obklopen okolím, které mu informace nějakým způsobem filtruje,“ zmínil Drulák ve vysílání 360°. Na druhou stranu dodal, že Putin nebude mít žádný problém k přístupu do médií a navíc si může současný průběh invaze porovnat s plánem, který měl před jejím začátkem.

Zrno: Kyjev nebude dobyt ani obklíčen

Exministr zahraničí a nynější místopředseda ČSSD Tomáš Petříček řekl, že Rusko v posledních dnech ohlásilo částečné stahování některých jednotek kvůli tomu, že má velké problémy se zásobováním. „Je jisté, že ruské jednotky už od počátku invaze na Ukrajinu řeší problémy s logistikou. Tento krok může souviset s tím, že se potřebují přeskupit,“ uvedl bývalý šéf diplomacie ve vysílání CNN Prima NEWS. Stejně jako Drulák je Petříček přesvědčen, že Putin může mít veškeré dostupné informace ohledně ruského postupu.

Šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se právě vrátil z Ukrajiny, souhlasí s Drulákem, že obě strany konfliktu manipulují s informacemi. „Rusové lžou, jak je jejich zvykem, ale Ukrajinci také filtrují informace. Dávají na vědomí spíše ty pozitivní,“ řekl Zrno.

Popsal, že po příjezdu na Ukrajinu měl zprvu v plánu dostat se zkraje března do Kyjeva, očekával prý, že bude obléhán. „Dnes je ale jasné, že Kyjev nebude dobyt, ale nebude ani zdaleka obklíčen. Ukrajinci Rusy vytlačují,“ doplnil.

Vysoká morálka a odhodlání Ukrajinců jsou podle jeho pozorování všudypřítomné. Ukrajinci jsou přesvědčeni, že ruské síly odrazí a válku vyhrají. Mnozí Ukrajinci podle něj dokonce tvrdí, že Rusy vytlačí i z Donbasu a Krymu.

Tagy: