Útěk z Ruska se mění na Mission Impossible. Lidé opakovaně kupují lety, které se ruší

Letiště Moskva-Šeremeťjevo

Válka na Ukrajině (30.3.2022 13:00)

Desetitisíce Rusů už opustily svou vlast kvůli nesouhlasu s válkou Vladimira Putina, příležitosti pro exodus se ale kvapně uzavírají. Uzávěra evropského leteckého prostoru, odchod aerolinek i nedostatek peněz způsobují, že možností útěku z největší země světa je čím dál méně. Mezi vyhledávané destinace uprchlých Rusů patří Gruzie, Turecko i Spojené arabské emiráty.

Za posledních deset let se nikdy na internetu nevyhledával termín „jak opustit Rusko“ tak jako po vypuknutí války na Ukrajině. Lidé od Moskvy po daleký Novosibirsk hledají způsoby, jak utéct ze své vlasti. Pochopitelně ne všichni. Zájem o exodus mají hlavně mladší, vzdělaní a bohatí lidé, kteří nesouhlasí s ruskou agresí na Ukrajině.

Občané Ruska ale pomalu začínají chápat, že za chvíli už možná nebude kam utíkat. Počet zemí, kam létají ruská letadla se snižuje, a nad zemí se stále vznáší riziko uzavření hranic. Největší problém představuje letecký prostor nad Evropou, který se uzavřel pro všechna ruská letadla. Zákaz iniciovala Evropská unie. Ještě před uzavřením nebe aerolinky vnímaly zvýšený zájem Rusů o dopravu na Starý kontinent.

Podle dostupných dat, která analyzovala americká CNN, není možné zjistit přesné číslo Rusů, kteří emigrovali. Pravděpodobně ale půjde o vyšší jednotky desítek tisíc lidí. Jen do Turecka zamířilo přes 14 tisíc Rusů, ještě více do Gruzie. Mezi další „oblíbené“ destinace utečenců patří Austrálie, Arménie i Izrael, ale i dovolenkářské destinace jako Egypt nebo Mexiko. Ti bohatší včetně ruských oligarchů pak míří směr Arabský poloostrov, nejčastěji do Spojených arabských emirátů.

Zoufalý pokus o útěk

Jenže ruské aerolinky tíží sankce, a tak výrazně snižují počet dostupných letů a navíc ani nemají kapacity refundovat propadlé lety. Své o tom ví i 26letá marketingová pracovnice z Moskvy, která za letenky, které měly jí a jejího přítele nasměrovat pryč z Ruska, utratila už v přepočtu přes 55 tisíc korun.

„Nejdříve jsme si koupili letenky pro let do Jerevanu 5. března s ruskými aerolinkami S7, jenže cesta byla zrušená. Tak jsme si koupili opět letenku do Jerevanu se společností Aeroflot na 8. března, ale let se zase zrušil. Nakonec jsme si koupili letenku s tureckou leteckou firmou Pegasus, měli jsme prvního dubna odletět do Istanbulu, ale zjistili jsme, že i tento let se ruší,“ popsala pro americkou CNN. „Teď už je skoro nemožné opustit zemi. Letenky jsou pro nás navíc příliš drahé. Žijeme ve strachu,“ doplnila.

O útěk z Ruska se snaží i 18letá aktivistka Apollinaria Olejniková, podle které je Vladimiru Putinovi jedno, co za lidi mu teď zemi před očima opouští. „Nechápe, že ti, kteří teď odcházejí, jsou ti nejlepší lidé Ruska. Vědci, novináři, ajťáci. To jsou ti nejchytřejí a opouštějí zemi, protože je příliš nebezpečné tady zůstat. Doufám, že se jednou vrátí vybudovat pro Rusko lepší budoucnost,“ komentovala pro CNN.

Tagy: