Drzá tlupa eurosvazáků. Zahradil se kvůli Klausovi ostře pohádal s Piráty

Jan Zahradil

360° 17.7.2023

Čí chování více připomíná komunisty? Na tom se během ostré hádky na sociálních sítích neshodli představitelé Pirátů s europoslancem Janem Zahradilem (ODS). Ten se do vládní strany pustil na základě výroku šéfa pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka (Piráti). Zahradilovi se nelíbil způsob kritiky exprezidenta Václava Klause.

„Pirát Michálek je stejný ročník jako slavný projev Miloše Jakeše na Červeném Hrádku. Možná proto mluví podobně? Škoda, že se hoch nenarodil o pár desetiletí dříve, mohl škrtat renty a penze nepřátelům socialistického zřízení. Soudě podle jeho vyjadřování by se mu to jistě líbilo,“ uvedl Zahradil na Twitteru.

Miloš Jakeš byl mezi roky 1987 až 1989 generálním tajemníkem ÚV KSČ – de facto tedy nejmocnějším mužem tehdejšího totalitního Československa. Velmi známý je právě jeho legendární projev z Červeného Hrádku u Rokycan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko vyprovokované k válce? Jako rok 1938, řekl Perebyjnis. Silácké výroky, kritizoval Klaus

Některé Jakešovy hlášky doslova zlidověly. Komunistický politik si mimo jiné popletl brojlery s bojlery a zpěvačku Hanu Zagorovou označil za „milou holku, která ale už tři roky po sobě bere 600 tisíc korun každý rok“. Zahradil Michálka přirovnal k Jakešovi na základě jeho vyjádření, jež mířilo na exprezidenta Václava Klause.

„Jak se Klaus zapíše do dějin? Nejprve zaujal privatizační teorií, že se musí nejprve ‚zhasnout‘. Pak popíráním globálního oteplování. A teď to završil servilní proruskou rétorikou, že válku vlastně vyprovokovala Ukrajina. A za to mu platíme rentu 100 tisíc měsíčně. Fakt nechápu,“ sdělil na sociálních sítích.

Piráti navrhují škrtnout dva miliony korun ročně na vyšší rentu a náhradu pro bývalé prezidenty. Jelikož je Václav Havel již po smrti, tak by se případné prosazení návrhu dotýkalo pouze Václava Klause a Miloše Zemana. Kritici plán nejmenší vládní strany označují za osobní mstu.

Ve sporu se Zahradilem se Michálka několik Pirátů zastalo. „Jan Zahradil je zase stejný ročník jako Viktor Orbán, což ovšem nejspíš nebude ten důvod, proč mluví podobně. Poslouchat kteréhokoliv z nich je nicméně utrpení,“ prohlásil europoslanec Mikuláš Peksa.

„Co přesně, prosím, napsal Kuba špatně?“ nechápal člen rady Mladého Pirátstva Filip Křistek. „Kuba Michálek je na rozdíl od vás kovaný demokrat a nemá potřebu se paktovat s komunisty, což se o vás říct nedá. Nezůstal jste na Červeném Hrádku sám?“ ptal se řečnicky Zahradila zastupitel města Volary Tomáš Válek.

Dlouhodobý spor

Netrvalo dlouho a europoslanec za ODS zareagoval: „Řekl Pirát. Vy jste všichni takoví eurosvazáci, navíc kovaní, to máte pravdu. Tuhle drzost ani nemůžu obdivovat. Když komunismus padl, bylo mi 26 let. Na vás ještě nebylo ani zaděláno. S Čínou radši nezačínejte. To je jen nově převlečený konfucianismus, ne komunismus. Jenže ta vaše nedovzdělaná tlupa eurosvazáků nemá na to, aby to pochopila.“

Zahradila zároveň rozčílila opakovaná otázka zastupitele Válka, co bylo či je špatně na komunismu. „Opravdu máte tu bezednou drzost zkoušet mě z života v komunistickém režimu? Tohle přerostlé ego vaší eurosvazácké tlupy vás naštěstí časem zahubí. Stejně jako vaše modrokošilaté předchůdce z padesátých let,“ dodal.

Názorové přestřelky Zahradila s Piráty nejsou ničím neobvyklým. Nejviditelnější roztržky pocházejí často z Evropského parlamentu. „Co Mikuláš Peksa, Markéta Gregorová a Marcel Kolaja předvádějí, je dětinské. Jsou zaměřeni konfrontačně, zejména ODS je jejich oblíbeným terčem. Řekl bych ale, že Pirátská strana ‚doma‘, tedy Ivan Bartoš a spol., neberou tyto své tři výhonky tak vážně, aby přikládali větší význam tomu, co říkají,“ sdělil v prosincovém rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Mikuláš Peksa se zase letos v květnu zviditelnil, když evropské konzervativce včetně Zahradila přirovnal k nacistům.

Tagy: