Dubaj jako ráj ruských oligarchů. Skupují domy i luxusní auta, šejkové sankce neřeší

Vedle Turecka se stávají bezpečným útočištěm pro ruské boháče Spojené arabské emiráty, konkrétně Dubaj, kde oligarchové ve velkém nakupují drahé nemovitosti i auta. Tamní šejkové nemají v plánu omezovat Rusy v nákupech a vláda se k západním sankcím nepřidává. SAE jsou ale dlouhodobě spojencem Spojených států.

Zatímco ruská inteligence a mladí lidé, kteří nesouhlasí s politikou Vladimira Putina, utíkají do Turecka, oligarchové nacházejí útočiště ještě o trochu více na jihu. V Dubaji. Tamní úřady registrují zvýšený zájem o lety do metropole, stejně tak jako frekventovaný výskyt soukromých tryskáčů.

Ačkoli se Spojené arabské emiráty coby ropné království dlouhodobě přátelí s USA, k západním sankcím uvaleným na Rusko se nepřipojily. Byznys má u nich přednost. Reakce Spojených států se zřejmě nebojí, analyzoval britský list The Guardian.

Oligarchové navíc podle média vědí, jak si (penězi) naklonit vládu na Arabském poloostrově a rovněž získat přízeň občanů SAE. Realitní makléři v zemi registrují obrovský nárůst poptávky po luxusních apartmánech.

Někteří oligarchové nemovitosti rovnou kupují, jiní chtějí platit roční nájem. Další teprve mapují realitní trh a pořizují sportovní vozy.

Abramovič v Dubaji?

Hmotné statky ale oligarchové nekupují přímo. Zpravidla mají prostředníka, nejčastěji společnost, která nemovitosti kupuje za ně. Ruští boháči pak často poskytují prostředníkům zdroje v podobě kryptoměn.

Šíří se také zvěsti o tom, že o některé z luxusních sídel na pobřeží Dubaj má zájem i miliardář a někdejší vlastník Chelsea Roman Abramovič. Jeden z jeho tryskáčů se údajně pravidelně vyskytuje na místním letišti. Jeho jachta mezitím kotví v Turecku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v minulosti apeloval na amerického prezidenta Joea Bidena, aby na Abramoviče neuvaloval sankce. Ruský oligarcha by mohl podle Zelenského posloužit jako prostředník při vyjednávání mezi Kyjevem a Moskvou.

V Dubaji v současnosti probíhá veletrh Expo, který navštívil i štáb CNN Prima NEWS.

Tagy: