Zelenskyj tlačil na Bidena, aby neuvalil sankce na Abramoviče. Proč se oligarchy zastal?

Roman Abramovič, ruský oligarcha a majitel Chelsea

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pravděpodobně při nedávných telefonátech apeloval na šéfa Bílého domu Joea Bidena, aby ušetřil ruského miliardáře Romana Abramoviče a neuvaloval na něj sankce. Ze zjištěním přišel list Wall Street Journal. Zelenskyj prý chtěl, aby oligarcha posloužil jako prostředník při jednání s Vladimirem Putinem.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svých projevech k Západu nejednou apeloval, aby Evropa a USA uvalily na ruské oligarchy tíživé sankce. Je proto překvapením, že jedno jméno chtěl šéf Kyjeva ze sankčního seznamu vyškrtnout. Mělo jít o ruského miliardáře a majitele fotbalového klubu Chelsea Abramoviče.

Zelenskyj si podle Wall Street Journal volal s Bidenem už v prvním týdnu války a naléhal na něj, aby Abramoviče ušetřil. A jak se zdá, jeho prosby nevyzněly do prázdna.

Americké ministerstvo financí mělo údajně připravený balíček sankcí, který by dopadl na ruského oligarchu, už na začátku března. Na poslední chvíli ale přišla z Bílého domu zpráva, aby ministerstvo s uvalením sankcí na Abramoviče počkalo. Evropští lídři o povaze telefonátů Bidena a Zelenského zřejmě vůbec nevěděli a uvalili sankce po vlastní ose.

Spojené státy dosud Abramoviče na sankční seznam nezařadily.

Překvapivý tah

Z interpretace hovorů mezi Bidenem a Zelenským vyplývá, že ukrajinský prezident doufal, že by mohl být Abramovič platným prostředníkem při vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Mluvčí Abramoviče už minulý měsíc oznámila, že se oligarcha na žádost Ukrajiny pokusil docílit vyjednávacích hovorů mezi Moskvou a Kyjevem. Miliardář pak měl být i osobně v Bělorusku, když začala první kola vyjednávání.

Vliv Abramoviče na Putina je ale podle zahraničních médií minimální. Ruský miliardář byl každopádně jediným oligarchou, který vyslyšel žádosti Ukrajiny o zprostředkovávání mírových rozhovorů.

„Abramovič nebyl při zprostředkování rozhovorů příliš efektivní,“ konstatoval list Wall Street Journal.

Tagy: