Duch Kyjeva je jen mýtem, nešlo o skutečného pilota, varuje ukrajinské letectvo

Snímek údajného Ducha Kyjeva uveřejněný Generálním štábem ukrajinských ozbrojených sil  (12. března 2022)

Válka na Ukrajině (1. 5. 2022, 1000)

Na konci dubna média s odvoláním na ukrajinské úřady zveřejnila zprávu, že zemřel legendární stíhací pilot přezdívaný jako Duch Kyjeva. Ten prý během bojů o hlavní ukrajinské město sestřelil až 40 ruských letounů. Měl jím být 29letý major Stepan Tarabalka. Velení ukrajinského letectva ale nově varovalo, že Duch Kyjeva nikdy neexistoval. Má jít pouze o mýtus.

„Zpráva o smrti Ducha Kyjeva je nesprávná. Je živý, ztělesňuje kolektivního ducha našich vysoce kvalifikovaných pilotů. Žádáme ukrajinskou veřejnost, aby nešířila nepodložené zprávy a bedlivě kontrolovala zdroje informací,“ stojí v prohlášení ukrajinského letectva. To tak definitivně vyvrátilo, že by Duch Kyjeva fyzicky existoval.

Původně se skutečně předpokládalo, že pilot s přezdívkou Duch Kyjeva je jen mýtem, jehož smyslem je pomáhat zvedat morálku ukrajinských letců, zatímco v těch ruských má naopak vyvolávat strach. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ovšem později na svých facebookových stránkách zveřejnil snímek letounu MiG-29, který pilotoval záhadný muž označený právě jako Duch Kyjeva.

„Ahoj, ruský darebáku, letím pro tvou duši,“ stálo v popisku fotografie. Ukrajinci několik týdnů neměli jméno, které by se dalo s Duchem Kyjeva spojit, což ale nezabránilo tomu, aby se příběh šířil na sociálních sítích.

Později média na základě úspěchů tajemného letce začala identitu Ducha Kyjeva spojovat s majorem Stepanem Tarabalkou. Tento 29letý voják, který se narodil ve vesnici Korolivka na západě Ukrajiny a vystudoval univerzitu v Charkově, podle ukrajinských úřadů skutečně existoval. Zemřít měl 13. března během bitvy o hlavní ukrajinské město.

Podle tamního ministerstva obrany Tarabalka skutečně disponoval výjimečnými leteckými schopnostmi. Byl také oceněn titulem „Hrdina Ukrajiny“ za ochranu vzdušného prostoru, statečnost a odvahu. Ukrajinské letectvo však popírá, že by byl Tarabalka oním legendárním „Duchem Kyjeva“.

Příběh o obávaném ukrajinském letci byl od samého začátku některým analytikům podezřelý. Podle vojenských expertů, které oslovilo BBC, je přinejmenším pochybné, že by jeden ukrajinský pilot mohl sestřelit až 40 ruských letadel. Experti ale rovněž připouští, že existence tohoto mýtu mohla v táboru ukrajinských ozbrojených sil výrazně zvedat morálku, ať už legendu vytvořily ukrajinské úřady nebo média.

Tagy: