Čína chce dát Rusku zbraně, bojí se USA. Peking už měl navázat kontakt s vagnerovci

Čínské firmy poskytují Rusku zpravodajské informace o situaci na ukrajinském bojišti. Peking teď navíc zvažuje, že pošle Moskvě zbraně a střelivo. Obavu vyslovil americký ministr zahraničí Antony Blinken, podle kterého by si Čína tímto rozhodnutím koledovala o „vážné následky“.

Čína to od začátku války na Ukrajině hraje na všechny strany. Nepřidala se k západním sankcím, naopak podle USA pomáhá Rusku obchodní postihy obcházet. Peking ale zároveň určitým způsobem přiznal Ukrajině právo na územní suverenitu a naznačil, že válka nikomu neprospívá.

Postoj Číny se ale možná začíná měnit. Spojené státy se obávají, že chce Peking poslat Rusku zbraně a munici a zvrátit tak vývoj války na Ukrajině ve prospěch Moskvy. Ministr zahraničí USA Blinken tvrdí, že má pádné důkazy, které podporují tuto domněnku.

„Máme informace o tom, že zvažují poskytnutí smrtelně nebezpečné podpory. A dali jsme jim velmi jasně najevo, že by to mohlo v našich očích vážně poškodit vzájemné vztahy,“ sdělil Blinken v neděli poté, co se v Berlíně setkal s předním čínským diplomatem a exministrem zahraničí Wangem I.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bidenova nečekaná návštěva Ukrajiny. Setkal se se Zelenským, jednali o další pomoci USA

V rozhovoru pro americkou CBS ministr zahraničí připomněl mítink Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, ke kterému došlo loni krátce před invazí a na kterém měly mocnosti upevnit spojenectví. Podle Blinkena aliance mezi Čínou a Ruskem nadále trvá.

Čínské ministerstvo zahraničí obratem reagovalo, že se mu vůbec nezamlouvá americké „ukazování prstem“ a že nehodlá v kontextu vztahů Pekingu a Moskvy přistupovat na jakékoli nátlaky. Přestřelky mezi USA a Čínou si všimly i ukrajinské weby včetně Kyiv Independent.

Čína už Rusku pomáhá?

USA jsou přesvědčené o tom, že Čína už nyní Rusku během války pomáhá a případné posílání zbraní by znamenalo další výraznou eskalaci. Podle BBC jsou Američané přesvědčení o tom, že čínské firmy poskytují Rusku (respektive Vagnerově skupině) zpravodajské informace, které mají souvislosti s válkou na Ukrajině.

Washington už na konci ledna uvalil sankce na čínské společnosti, které údajně poskytují vagnerovcům satelitní snímky, ze kterých se dají vyčíst pozice ukrajinských jednotek. „Provinilou“ firmou má být mimo jiné Spacety China, která údajně posílá Rusku citlivá data skrze společnost Terra Tech.

USA v nejnovějším sankčním balíčků uvalily obchodní postih hned na 16 čínských firem.

Ministr zahraničí Blinken pro CBS prohlásil, že v Číně neexistuje nic jako privátní sektor a sankce jsou proto mířené proti Pekingu. „Samozřejmě, mezi soukromými společnostmi a státem ve skutečnosti není žádný rozdíl,“ uzavřel šéf diplomacie.

Tagy: