Dvořák: Přijetí eura je jako Hlava XXII, rozsekněme to. Nemáte mandát, namítl Havlíček

Martin Dvořák a Karel Havlíček

360° (22)

Do konce ledna chtěla vláda hlasovat o zprávě, která vyhodnocuje připravenost Česka na euro. Usnesení ale podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) na stole zatím není. „Měli jsme jednání nejvyšších koaličních špiček, kde jsme si vyříkali, v čem jsme si nerozuměli, a závěrem bylo, že se pokusíme najít formulaci, která by závěrečnou zprávu vyhodnotila,“ uvedl Dvořák v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Kamenem úrazu při zahájení debaty o připravenosti republiky na euro je především to, že se na otázce neshodne ani samotná koalice. „Jestli se vůbec dá najít usnesení, které bude pro všechny přijatelné, když jsou strany tak zásadně v rozporu. Čekám na formulaci a pak se nestane nic jiného, než že buď se na ní shodneme, anebo o ní budeme hlasovat ve vládě,“ nechal se slyšet Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Fiala se rozplizlým postojem k euru chytá do pasti. Voliče naštve tak jako tak

„Pojďme tedy udělat další krok a zahajme jednání o případném vstupu do RM 2 (mechanismus fixování zúčastněných měn na euro, pozn. red.),“ uvedl ministr.

„Přijde mi to trošku jako Hlava XXII – nemůžeme vstoupit do systému RM 2, dokud nemáme stanovené pevné datum přijetí eura, ale o přijetí se nebudeme bavit, protože ještě nejsme v RM 2. Ze kterékoliv strany k tomu přijdete, zjistíte, že to vlastně nejde. To je přesně to, co bychom rádi rozsekli,“ popsal Dvořák.

„Mě tedy překvapuje, pane ministře, ta odvaha, se kterou do toho jdete. Vždyť vy k tomu nemáte žádný mandát,“ kroutil hlavou místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Máte 6,5 procenta, od voličů nemáte žádný mandát,“ dodal.

PODÍVEJTE SE: Suverenita koruny je přeceňovaná, míní Švejnar. Vstup do eurozóny označil za výhodu

Tagy: