KOMENTÁŘ: Fiala se rozplizlým postojem k euru chytá do pasti. Voliče naštve tak jako tak

Premiér Petr Fiala (ODS) na půdě Evropského parlamentu

Euro by mohlo rozhádat koalici. Jediná ODS nápad nepodporuje

Začneme malou kvízovou otázkou. Budeme hádat autora následujícího citátu: „My chceme dát občanům možnost, aby se vyjádřili k tomu, jestli chtějí přijmout euro, nebo ne. Udělat z toho celospolečenské téma a přinutit vládu, aby vyjednala pro nás výjimku, abychom nemuseli euro automaticky přijmout.“ Tipujete Libora Vondráčka ze Svobodných? Tomia Okamuru z SPD či snad někoho z ANO? Samá voda. Autorem není nikdo jiný než předseda ODS a stávající premiér Petr Fiala. Ten výrok má ovšem jeden malý háček – je už deset let starý. A jedna dekáda je bohužel dost dlouhá doba na to, aby teď bylo všechno jinak.

Vlastně... co jedna dekáda? Ono stačí si vzpomenout na hlavní sliby, s nimiž šla strana (v koalici Spolu) do minulých parlamentních voleb, a hned je zřejmé, že na zásadní názorový veletoč bohatě stačí i dva nebo tři roky. Podstatné ovšem je, že za oněch deset let se neobjevil žádný nový podstatný ekonomický argument, proč euro přijmout. Situace je prakticky stejná jako v březnu 2014, kdy občanští demokraté startovali svoji kampaň kompletně založenou na boji za zachování české měny. Pro úplnost ještě dodejme, že Petr Fiala byl jedním z prvních, kdo tehdy petici pro korunu podepsal.

ČTĚTE TAKÉ: Špicar: Koruna nás uvedla hned do dvou bojů. S eurem by inflace byla vyšší, reagoval Munzar

Zpravodajský web Seznam Zprávy přinesl tento týden anketu mezi zákonodárci napříč politickým spektrem. Zatímco u všech ostatních stran zaznívaly předem očekávatelné argumenty pro nebo proti, u ODS šlo o velmi poučné čtení.

Posuďte sami: třeba poslanec Ivan Adamec se nechal slyšet, že není „pro přijetí eura teď, ale až budeme splňovat všechna kritéria, a jen tehdy, až to bude výhodné pro naše občany“. V podobném duchu odpověděl také Stanislav Blaha: „Euro bychom měli přijmout tehdy, kdy to pro nás bude výhodné.“ Další občanskodemokratický poslanec Karel Krejza prohlásil, že není „pro přijetí eura v nejbližší době“ a šéf státní kasy Zbyněk Stanjura řekl, že „bezesporu nastane chvíle, kdy bude přijetí eura pro Českou republiku výhodné, ale v tuto chvíli je to akademická debata“.

Jak by se tedy tyto a většina dalších odpovědí zákonodárců za ODS daly shrnout? Zatím nevím, zatím ne, zatím neplníme kritéria. Až je plnit budeme, uvidíme a možná do eurozóny vstoupíme. Jistě, není to eurohujerské hrrrr, pojďme hned přijmout euro, čím dřív, tím líp. Ale zároveň to není ani žádné principiální bránění české koruny, které bychom tak nějak čekali od strany, jež předminulé volby do Evropského parlamentu postavila na boji za korunu. A jejíž předseda (nyní premiér) nekompromisně požadoval vypsání referenda a vyjednání trvalé výjimky, abychom euro nemuseli přijímat vůbec.

Černý Petr Petra Fialy

Je sice pravda, že Fiala euro stále veřejně odmítá a stojí tím proti větší části své vlády, ale od někdejších razantních vyjádření jsou jeho stávající postoje na míle daleko. Před deseti lety předseda ODS volal po tom, aby (ne)přijetí eura vyvolalo společenskou debatu, dnes je mu tato debata příjemná asi jako trhání zubů. A dost možná se i modlí, aby mu jeho výroky z března 2014 nikdo moc nepřipomínal. Místo aby v probíhajících diskusích hrála Fialova partaj prim a hrdě opakovala to samé, co hlásala dříve, vidíme spíše názorovou rozplizlost, alibismus a snahu nějak tohle nepříjemné téma přežít za pomoci slov „jednou“, „možná“, „uvidíme“.

V podstatě je to důsledek a jakési pokračování neblahé politiky tehdejšího předsedy Mirka Topolánka, který se tak dlouho rozkračoval a rozpažoval, až už vlastně nikdo nevěděl, na čem a za čím strana ideově stojí.

Dnes, stejně jako tehdy, má rozkračování jeden zásadní problém – že se tak dlouho rozkračujete, až se vám nohy rozjedou a vy skončíte na zemi. ODS se tak zcela zbytečně chytla do pasti, kdy ať udělá cokoli, vždycky tím část veřejnosti i svého elektorátu naštve.

Pro zastánce eura nebudou její opatrné výroky znít dost jednoznačně a odpůrce eura zase zklame, protože se její tvrdé ne změnilo v jakési měkké ano. Všechny ostatní strany budou buď většinově jasně pro nebo proti společné měně, takže Petru Fialovi zůstane na konci hry v ruce černý Petr. Tím spíše, že jako opoziční lídr volal po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku, ale jako předseda vlády v tomto směru nevyjednal nic. Odmítání eura, vypsání referenda a volání po trvalé výjimce si tak významná část voličů může zapsat na dlouhý seznam nesplněných slibů ODS. Hned vedle malého a efektivního státu, minimalizace byrokracie nebo nízkých a jednoduchých daní...

Mohlo by vás zajímat: Na euro nejsme připravení. Platit jím budeme moci nejdříve za deset let, tvrdí experti. Podívejte se na video.

Tagy: