Elektronické přihlášky čelí dalšímu problému. Zaregistrovat se může i neexistující žák

Elektronické přihlašování k přijímacím zkouškám na střední školy provází problémy.

Elektronické přihlašování k přijímacím zkouškám provázejí další problémy

Elektronické přihlašování k přijímacím zkouškám na střední školy provázejí další problémy. Reportér CNN Prima NEWS v úterý systém testoval a podařilo se mu zaregistrovat i dítě, které neexistuje. Problémem je i to, že vám systém umožní poslat více přihlášek než tři. Že není stoprocentní, přiznává i ředitel Cermatu.

„Během testování systému se redakci CNN Prima NEWS podařilo na gymnázium přihlásit dítě, které neexistuje," uvedl reportér. Problém, který televize zjistila, ředitel Cermatu Miroslav Krejčí potvrdil: „Systém opravdu umožní poslat přihlášku s jakýmikoliv nesmysly. Je to proto, že my nemáme oprávnění v tuto chvíli lustrovat dítě v základních registrech.“

ČTĚTE TAKÉ: Obstáli byste u přijímaček na střední školu? Ověřte si své znalosti z matematiky v testu

Podařilo se přihlásit i uchazeči, který se vydával za dítě z páté třídy na víceleté gymnázium, přestože dotyčný má dávno za sebou všech devět tříd. „V tuto chvíli nám s tím systém neumožňuje nic dělat. Cermat to bude řešit průběžně, zatím to ještě neumí úplně chytře filtrovat,“ vysvětlil Pavel Soukup, ředitel Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích.

Podle ředitele Cermatu je to proto, že online formulář umí to stejné, co papírová přihláška. „Nejsou tam nastaveny žádné kontroly, které by všichni od takového systému očekávali. Ale nejsou tam nastaveny ne proto, že bychom byli neschopní barbaři, ale protože nám to právníci zakázali,“ dodal Krejčí.

Sami ředitelé škol upozorňují i na takzvanou duplicitu přihlášek. Tedy, že formulářů můžete elektronicky poslat i více než tři. „Co se toho týče, tak myslím, že tam by skutečně mělo být nějaké omezení, aby rodič mohl podávat přihlášku jen jednou,“ sdělila předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová.

„Ty, které budou považovat za chybně podané či neúplné, budou moci za pomocí tlačítka ‚vzít zpět‘ ze systému odstranit,“ poznamenala mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tereza Fojtová.

Ke spuštění systému je kritická opozice a poukazuje na to, že není jasné, kolik přihlášek je vlastně reálných a kolik neplatných. „Když systém tak klíčový dělá pár lidí na DPP, včetně nezletilého syna pana ředitele, tak to nemůže dopadnout jinak,“ nešetřil kritikou poslanec Robert Králíček (ANO).

„Svědčí to o tom, že vláda na to není připravena. Místo toho, aby to práci usnadnilo, tak to práci přidá,“ dodal místopředseda sněmovního výboru pro vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD)

Že má systém chyby, přiznávají i koaliční politici. „Ten testovací režim probíhá vlastně v ostrém provozu, některé chyby se odstraňují ze dne na den,“ připustil poslanec David Šimek (KDU-ČSL).

Kromě podání přihlášky přes identitu občana je možné vyplnit také online formulář nebo přihlášku postaru podat osobně na školu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na problémovém systému přijímaček pracoval i syn ředitele Cermatu. Peníze nedostane, říká otec

Tagy:
Renata Schejbalová střední školy Miroslav Krejčí školství DiPSy CERMAT přihlášky na střední školy Pavel Soukup