Elvis před 65 lety pobláznil Ameriku svými boky. Hit ale vznikl pro někoho jiného

Píseň Elvise Presleyho Hound Dog (Lovecký pes) je jednou z největších a okamžitě rozpoznatelných v historii. Je natolik úzce spojena s králem rokenrolu, že se mnozí mohou mylně domnívat, že se jedná o tvorbu pro Presleyho. Opak je ale pravdou. Píseň poprvé zpívala bluesová zpěvačka Ellie Mae „Big Mama“ Thorntonová.

Psal se 5. červen 1956, když Elvis na televizi NBC vystoupil s písní Hound Dog. Když začal zpívat bez kytary a mohl tak více hýbat svými boky, fanynky šílely a způsobil okamžitou senzaci. Na druhou stranu konzervativním publikem byl Presley odsouzen jako „sexuální zvrhlík“ a pro mládež nebezpečný. Té to ale zjevně nevadilo, protože za chvíli chtěl jako Presley tancovat úplně každý.

Podle CNS News se tehdy jedenadvacetiletý Presley s Hound Dog dostal na přední příčky hudebního žebříčku Billboard Hot 100. Píseň se udržela na prvním místě tehdy rekordních 11 týdnů. Z pozice ji sesadil další Elvisův hit Love Me Tender (Miluj mě něžně). Profesorka hudby na Newyorské univerzitě Maureen Mahonová uvedla, že Hound Dog je považována za důležitý počátek rokenrolu kvůli použití kytary.

Písnička pro bluesovou zpěvačku

Hound Dog ale poprvé zazněla už v roce 1952. Jerry Lieber a Mike Stoller, kteří svou tvorbou ovlivnili R&B a raný rokenrol, písničku napsali pro již zmíněnou bluesovou zpěvačku „Big Mama“ Thorntonovou. „Měla drsný zevnějšek a velmi silný hlas. Svým zpěvem dokázala vyjádřit mnoho emocí a pocitů. To je opravdu důležitá součást bluesového zpěvu,“ vysvětlila podle The Washington Post Mahonová.

Presleyho ale neinspirovala verze Thorntonové, nýbrž zpěváka Freddieho Bella, kterou slyšel během svého prvního angažmá v Las Vegas na jaře 1956. Poté, co písničku předělal, se stala neoddělitelnou součástí jeho repertoáru.

Pomohla barva pleti?

Podle Gayle Waldové, profesorky amerických studií a anglické literatury na Univerzitě George Washingtona, se Elvisovi podařilo dostat svou verzi k širšímu publiku částečně proto, že byl běloch. „Historie populární hudby je plná příkladů, kdy byli černošští zpěváci vytlačeni na okraj,“ řekla Waldová.

Tagy:
výročí Amerika zpěv NBC zpěvák píseň Elvis Presley New York University tvorba Univerzita George Washingtona rock and roll Hound Dog Mike Stoller Big Mama (skupina) Billboard Hot 100