Epidemie zrychluje. V neděli přibylo 2,5 tisíce nakažených, málo se ale testuje

Senior u okna

Aktuální covidová statistika

V neděli přibylo v ČR 2 415 případů covidu. Je to o 157 méně než před týdnem. V nemocnicích ubylo 30 lidí s covidem a desítka pacientů ve vážném stavu. Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává pátý den na 71 bodech. Ve čtvrtém stupni rizika se drží už od půlky ledna, opatření v Česku ale odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Reprodukční číslo zůstává na 1,05. Vyšší než jedna je číslo s výjimkou jednoho dne od začátku února.

V neděli se ale méně testuje a i proti předchozí neděli laboratoře provedly méně testů. V nemocnicích v neděli ubylo zhruba 30 lidí s covidem, je jich tam 5 473. Ve vážném stavu je 986 pacientů, tedy o 11 méně než v sobotu. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Pokud je číslo nad hodnotou jedna, epidemie zrychluje. Kromě reprodukčního čísla mají na počet bodů vliv i další tři ukazatele. Mírně se zhoršil průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory. Naopak nepatrně se snížil podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici. Žádná z těchto změn ale nebyla tak výrazná, aby se projevila na bodovém skóre.

Vláda dnes projedná pokračování nouzového stavu i po 14. únoru, zatím pro tento návrh ale nemá dojednanou většinu poslanců. Ministři také zváží, zda ještě nezpřísní či jinak neupraví nynější restrikce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před několika dny nevyloučil například možnost omezit cestování mezi kraji, většina politiků včetně premiéra Andreje Babiše je ale proti takovému kroku.

Kabinet také posoudí finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ve hře je příspěvek nebo vyšší nemocenská. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) předloží vládě plán, podle něhož by se maturanti mohli vrátit do lavic 1. března, současně se zavedením pravidelného testování studentů i zaměstnanců škol na COVID-19.

Od začátku epidemie se v Česku nemocí COVID-19 nakazilo více než 1,037 milionu lidí, přes 922 tisíc se vyléčilo a 17 333 lidí, u kterých se prokázal koronavirus zemřelo.

Před měsícem byl počet hospitalizovaných o 2 000 vyšší a před týdnem v pondělí bylo v nemocnicích více než 6 000 pacientů s covidem, tedy o 500 více než nyní. Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale nemocnice na hraně svých kapacit.

Tagy: