Epidemiolog Flegr: Testovat žáky jednorázovými testy je cesta do pekel

Jaroslav Flegr v pořadu K věci

Rozhovor s Jaroslavem Flegrem

„Testovat žáky antigenními testy je cesta do pekel,“ řekl v kontinuálním vysílání epidemiolog Jaroslav Flegr. Podle něj by bylo ideální žáky dvakrát týdně otestovat PCR testy.

Evoluční biolog také upozornil na to, že Česko momentálně nebojuje jen s jednou epidemií, ale se dvěma. „Vlnu, která vypukne v půlce února, už nezachytíme. Máme tu teď dvě epidemie. Jedna upadá, to je ta klasická varianta viru, kterou jsou současná opatření schopna dostat pod kontrolu. Druhá je ta britská, kterou pod kontrolou nemáme. Ta jde exponenciálně nahoru,“ vysvětlil Flegr.

S tím podle Flegra souvisí právě opatření, která by měl určovat index epidemického systému. „PES dnes zastaral. Jeho tvůrci nepočítali s tím, že sem přijde mutace, která má o polovinu větší infekčnost. Dosavadní PES počítal s jednou epidemií, teď jsou tu dvě a je potřeba dělat opatření pro tu britskou,“ dodal evoluční biolog.

Testovat žáky antigenními testy je cesta do pekel

Flegr se také vyjádřil k účinnost antigenních testů. Podle něj není testování jejich pomocí tou správnou cestou. „Antigenní testy nejsou na plošné testování a nejsou ani na to, co s nimi tady teď děláme. Že se zdarma testují bezpříznakoví lidé nebo žáci po návratu do škol, je tragédie a je to úplně k ničemu. Antigenní test řekne, že dotyčný není zrovna v daný okamžik superšiřič. Validita testu je ale pár hodin, takže testovat tímto způsobem žáky je cesta do pekel,“ vysvětlil Flegr.

Podle něj by bylo ideální žáky dvakrát týdně otestovat PCR testy. „Jsou méně invazivní. Antigenní test je opravdu tak málo citlivý, že se musí dělat z nosu. PCR testy se dají dělat ze slin, kloktání nebo z kořene jazyka. Jsou po všech stránkách lepší. Antigenní mohou jen napáchat škodu,“ sdělil Flegr.

U středoškoláků si ministr školství Robert Plaga (za ANO) případně dovede představit různé varianty testování na COVID-19, tedy i stěry z nosohltanu kvůli antigennímu testování. U žáků prvního stupně základních škol by ale podle něj byly přípustné jen testy ze slin.

Tagy: