Zkáza a smrt v Kremenčuku: Video zachytilo děsivý útok, Zelenskyj slíbil dopadení teroristů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil záběry ruského útoku na obchodní centrum v Kremenčuku

Zelenskyj ukázal drsné video ruského útoku v Kremenčuku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svého pravidelného projevu zveřejnil záběry z bezpečnostní kamery, které ukazují útok na obchodní centrum v Kremenčuku. Při něm zemřelo nejméně 20 lidí a 59 dalších utrpělo zranění. Zároveň navrhl vyslání vyšetřovací komise do tohoto města. Moskvu viní ze státního terorismu. Další raketový útok Rusové podnikli i na Dnipro, Sumy, Charkov a Mykolajiv, uvedly tamní ukrajinské úřady.

Počet obětí ruského raketového úderu na nákupním centrum v Kremenčuku stoupl na 20. Dalších skoro 60 civilistů bylo zraněno. V zasažené budově se v době útoku nacházelo více než tisíc lidí.

„Jde o jeden z nejbezostyšnějších teroristických činů v evropské historii. Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategickou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu. K tomu zveřejnil záběry z bezpečnostní kamery, které brutální útok na obchodní centrum ukazují.

Ukrajinský prezident zároveň ujistil, že příslušné orgány dělají vše pro to, aby strůjce útoku identifikovaly. „Svět se dozví jména, tváře a všechny informace o každém z těchto teroristů. Žádný z nich neunikne odpovědnosti. Soud a vězení je minimum, které si zaslouží,“ řekl Zelenskyj.

Z videa je patrné, že exploze byla skutečně masivní. Rusko si podle Zelenského vybíjí svůj vztek z vlastní bezmocnosti na obyčejných lidech. Ukrajinský prezident také navrhl vyslání vyšetřovací komise do ukrajinského města u řeky Dněpr. Řekl to přes videohovor na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Další raketový útok Rusové podnikli na Dnipro, uvedly tamní úřady. Starosta třetího největšího ukrajinského města Borys Filatov doplnil, že pod troskami autoservisu, jenž byl při výbuchu zničen, uvízli civilisté. V noci na středu dopadaly ruské rakety také na Sumy, Charkov i Mykolajiv. Podle úřadů zemřelo několik lidí.

Kreml taková obvinění dlouhodobě bagatelizuje. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda v Kremenčuku zasáhla sklad se zbraněmi i municí od západních zemí. Exploze prý vedla následně k požáru ve vedlejším obchodním centru, které prý bylo tou dobou zavřené. Zveřejněné záběry však ukazují, že to je lež.

„Rusové nevidí rozdíl mezi útoky na ukrajinské vojáky a civilisty. Páchají válečné zločiny. Putin a ti, kteří jsou zodpovědní, budou pohnáni k odpovědnosti,“ uvedli šéfové států a vlád skupiny velkých světových ekonomik G7 ve společném prohlášení, v němž zároveň vyjádřili Ukrajině podporu a slíbili pokračovat ve finanční, humanitární i vojenské pomoci. Útok odsoudili i další západní politici.

Tagy:
válka raketa útok video terorismus Ukrajina výbuch exploze obchodní centrum Volodymyr Zelenskyj Rusko Kremenčuk ostřelování