Sociolog: Dosluhující ani nastupující vláda nemá pandemický plán. Půjde o politickou hru

Martin Buchtík

360° 8.11.2021

Českou společnost nadále ovlivňuje pandemická situace v zemi. Podle sociologa a šéfa agentury STEM Martina Buchtíka si lidé nyní uvědomují, že v Česku panuje bezvládí. „Dosluhující vláda se tváří, že už je v opozici, a nastupující, která se do přijmutí odpovědnosti nehrne, že je stále v opozici. Ani jedna strana nemá pandemický plán,“ uvedl ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Buchtík připomněl, že nálady ve společnosti ve vztahu k pandemii jsou rozdílné. „Jinak situaci vnímají lidé, kteří jsou očkovaní, a jinak ti, kteří nejsou. Obecně jsou však situací unaveni. Panuje bezvládí, což veřejnost začíná vnímat,“ uvedl sociolog.

Podotkl, že se dosluhující vláda tváří, že už je v opozici, a nastupující zase tak, že v opozici stále zůstává. „Čekají, že dostanou noty z ministerstev. Ani jedna strana však nemá pandemický plán a půjde jen o politickou hru. Negativní věci však budou dopadat na celou veřejnost,“ varuje.

Osobně ho zarazilo, že budoucí vládní koalice složená ze Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN ve své koaliční smlouvě snad ani jednou nezmínila koronavirovou pandemii.

„Co tam není, je covidová situace. Covid nás může překvapovat, ale jedná se o dlouhotrvající událost, která nás ovlivňuje nejvíce za posledních třicet let. Minimálně v kapitole zdravotnictví by si zmínku zasloužil,“ myslí si Buchtík.

A co si myslí o nejvyšším zastoupení žen ve Sněmovně (asi jedna čtvrtina) v české historii? „Jedná se o pozvolný trend. Pokud by šel nadále touto rychlostí, tak se vyrovnaného počtu žen a můžu dočkáme za dvě generace,“ dodal.

Tagy:
veřejnost STEM opozice TOP 09 ODS CNN Prima NEWS Poslanecká sněmovna KDU-ČSL Česká pirátská strana Starostové a nezávislí ženy vláda sociolog Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru koaliční smlouva Martin Buchtík koalice Spolu Piráti a Starostové Poslanecká sněmovna ČR