Ruská armáda netuší, kde přijde další útok. Bezpečnostní expert přiblížil taktiku Ukrajinců

Polská samohybná houfnice Krab na Ukrajině

Rozhovor s bezpečnostním expertem Martinem Svárovským

Ukrajinci na jihu země přešli do ofenzivy. Nejprve se zaměřovali na oslabení dělostřelectva, nyní to je spíše protiletecká obrana. Zatím ale nedošlo k velkému pozemnímu útoku. Tak hodnotí aktuální vývoj na Ukrajině bezpečnostní expert Martin Svárovský. Ve vysílání CNN Prima NEWS také přiblížil, jaké jsou další cíle Ukrajinců.

„Poslední dva týdny jsme na jihu země svědky ukrajinské ofenzivy, která nemá charakter velkých útoků. Jde spíše o zvyšující se počet úderů, rozšiřování cílů a zvyšující se strategický charakter. Poslední měsíc a půl mířili na ruské sklady munice a řídící centra, což vedlo k oslabení ruského dělostřelectva. Poslední týden se však Ukrajinci zaměřují na centra ruské protivzdušné obrany. Měli by používat i speciální munici na jejich zničení,“ zhodnotil Svárovský.

Podotkl, že se zvyšuje také hodnota ukrajinských cílů. „Příkladem může být Krym, kdy nezničili pouze letadla a bombardéry. Letiště bylo taktéž základnou leteckých a navigačních komponentů černomořské flotily,“ pokračoval. Další úder provedli Ukrajinci v pondělí, kdy zaútočili na velení Vagnerovy skupiny u Popasne. „Měl tam být i jejich velitel, ten však zasažen nebyl. Zaznamenali však ztrátu 100 lidí,“ připomněl.

Podle Svárovského mají ukrajinské údery zvýšit napětí na ruské straně. „Zatím však nedošlo k žádnému většímu pozemnímu útoku z ukrajinské strany,“ doplnil. Pro Ukrajince může být také příznivé to, že ruští velitelé prchají a až 20 tisíc okupantů by mohlo zůstat bez nadřízených a odříznuto od zásobování. Co by to pro vývoj bojů znamenalo?

„Hrozí, že se tisíce okupantů ocitnou v obklíčení. Nejde jen o to, že by se velení přesouvalo, Ukrajinci cíleně ničí zásobovací trasy, zničili mosty – například ten přes Novou Kachovku, kdy přesně zasáhli most, aniž by poničili vodní nádrž. Možná je cílem ukrajinského generálního štábu obklíčit jednotky okupantů a nechat je bez zásob a části velení,“ zmínil.

Velký protiútok by ohrozil civilisty

Ukrajinci však podle něj čelí velkému dilematu. „Experti čekali, že dojde k velkému protiútoku u Chersonu, jenže se jedná o ukrajinské území. Ničili by si vlastní infrastrukturu a ohrožovali civilisty. Cílem útoků tak zřejmě bude dosáhnout toho, aby se ve městě vůbec nebojovalo a ruské jednotky byly donuceny zastavit boj,“ podotkl.

Zároveň nastínil, o co Ukrajincům jde. „Týdny jsem očekával zvýšený nátlak u Melitopolu. Pokud by Ukrajinci situaci prolomili, rozdělili by pozemní koridor Rusů až na Krym. Posledních 14 dní je tam zvýšený raketový útok, zasahují i partyzáni. Je třeba, aby se na Melitopol Ukrajinci zaměřili, ale celkově to vypadá, že tají, kde budou další větší akce. Bojují u Chersonu, Záporoží, Doněcku, Krymu, Izjumu... To je to, o co jde – přetížení ruské armády, aby nevěděla, kde se chystá velký útok,“ uzavřel.

Tagy: