Vládní koalice se dle experta drží díky Fialovi a jeho stylu. Může ale šlápnout na tisíc min

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko

Komentátor Radko Kubičko popsal, jak si stojí vláda Petra Fialy

Vládní koalice řeší řadu skandálů, přesto se nerozpadá. Podle komentátora Radka Kubička je to zásluha premiéra Petra Fialy (ODS) a jeho stylu. „Zvolil zvláštní politický styl, který jsme mysleli, že nebude mít úspěch – extrémně konsensuální,“ podotkl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Přesto podle něj může premiér, a potažmo vláda, šlápnout na tisíc min.

Podle Kubička Petr Fiala všechny komentátory překvapil. „Zvolil zvláštní politický styl, který jsme mysleli, že nebude mít úspěch. On ho však má. Je to extrémně konsensuální styl. Snaží se působit velmi klidným dojmem a vychází to. A to v tom, že jak v koalici Spolu, tak v celé vládě, která je zasažena skandálem, drží de facto klid,“ podotkl komentátor.

Očekával, že kauza kolem hnutí STAN a další problémy vyústí v rozpad takzvané K5. „Čekali jsme, že přijdou rozpory, ale žádné v koalici nejsou. Je to zásluha Fialy a jeho stylu. Když byl premiérem Andrej Babiš (ANO), tak měl vyhraněnější styl. Byl více konfrontační, a i v minulosti se většinou koalice velmi rychle rozpadaly. To tady není. A je to jeho osobní zásluha,“ vyzdvihl.

Otázkou však je, zda může Fiala s tímto stylem něco prosadit. „ODS je velice liberální strana a myslím, že se tolik neprojevuje právě díky stylu Fialy. Je ale dobře, že se koalice nerozpadá a klobouk dolů před Fialou,“ pokračoval s tím, že premiér na nikoho neútočí a snaží se být co nejvíce konsensuální.

Na dotaz, zda existuje nějaká existenční hrozba pro vládu odpověděl jasně. „Tou největší je pokles popularity. Lidé si mysleli, že tato vláda nebude tak konfrontační a veškeré problémy Česka vyřeší. Věcí se ale nakupilo: válka na Ukrajině, vysoká inflace a další. Je tam tisíc nášlapných min, na které může nastoupit, ale zatím se zdá, že Fiala kličkuje a jeho klidný styl slaví úspěch,“ podotkl a dodal, že Fiala slavil i tím, že se stal premiérem. To podle Kubička opět málokterý komentátor očekával.

Skandály nevedou k rozporům

Je přesvědčený, že když vláda nepadla nyní, tak vydrží po celé čtyři roky. „Zatím to pro vládu vypadá velmi dobře, ale nechtěl bych se mýlit. Myslím, že pokud bude takto pokračovat, tak to dotáhne do konce,“ vzkázal.

Problém by však mohly představovat některé politické strany. „Piráti jsou v těžké krizi. To, co je potkalo se STAN, je pro každou stranu katastrofální. Jako malý poslanecký klub toho nemohou tolik prosadit, ale hlavní politiky mají ve vládních funkcích – Lipavský, Bartoš... Zatím to vypadá docela dobře,“ pokračoval.

Kdyby Piráti z vlády odešli, tak nepadne. Jiný scénář by však nastal v případě hnutí STAN. „Stali se druhou nejsilnější stranou. Sám Rakušan řekl, že hnutí vyrostlo rychleji, než budovalo stranické struktury. Jsou zde rizika, ale tím nejdůležitějším je, že skandály a negativní věci nevedou k fatálním rozporům ve vládě, jak to bylo dříve zvykem,“ uzavřel.

Tagy: