Začala lyžařská sezona. Pozor na zranění, může se vám prodražit, varuje expert

Lyžařské sjezdovky v okolí Gosau

Co na to vaše peněženka 29.11.2022

Lyžování a další zimní sporty, jejichž sezona již odstartovala, jsou obecně rizikovější než ty letní. Podle Petra Procházky z pojišťovny Kooperativa by se tak Češi neměli zapomenout před odjezdem na hory pojistit. Řekl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Dovolená na horách s sebou nese spoustu rizik, a to nejen životní a úrazové, ale může dojít i ke škodám na majetku,“ vysvětloval Procházka.

„Lidé mohou způsobit škodu, o jejímž riziku předtím ani netušili. A to obzvlášť, když míří do zahraničí,“ konstatoval. „Pokud člověk jede s cestovní kanceláří, tak to má často součástí zájezdu. V ostatních případech je ale nutné myslet na zvláštní pojištění,“ připomněl šéf úseku pojištění osob v Kooperativě.

V zimě jsou prý nejčastější úrazy spojené se sportem. „Toto se dá řešit například samostatným úrazovým pojištěním pro případ události, která se stane na lyžích. A to nemyslím jen zlomeniny, ale i něco vážnějšího,“ vypočítával Procházka.

Problémem nemusí být jen zranění

Připomněl, že by člověk neměl zapomenout ani na další závazky. „Pojištění úvěru je priorita. Událost může mít na jeho splácení, které je často na horizont několika desítek let, velký vliv,“ pravil.

V případě pojištění majetku doporučuje nevybírat nejlevnější řešení. „Pokud chcete ušetřit a pojistíte se například jen na poloviční hodnotu majetku s tím, že budete platit méně, nemusí se vám to vyplatit. Z vyplacených peněz pak nedokážete obnovit svůj majetek tak, jak byste potřebovali,“ řekl z vlastní zkušenosti Procházka.

Na CNN Prima NEWS ocenil, že jsou občané zodpovědnější než v minulosti. „Češi se v pojišťování posunuli. A to už v uplynulém desetiletí, není to krátkodobá věc. Přestalo fungovat takovéto pravidlo, že první je pojištění majetku. Začínáme myslet na své zdraví, zdraví svého okolí a svých blízkých,“ uzavřel Procházka.

Tagy:
hory pojištění CNN Prima NEWS Česko zdravotní pojištění Petr Procházka Kooperativa pojišťovna lyže kooperativa že