Experti: Rusové mění strategii. S jarem přijde nová válka, Ukrajince čekají problémy

Ukrajinský voják

360° (928)

Ruské síly mění strategii. Podle vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se Kreml nyní zaměří na Doněckou oblast. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just a vojenský analytik Jiří Vojáček v pořadu 360° přiblížili, jak se válka na Ukrajině bude v následujících měsících vyvíjet.

Peskov ve středu prohlásil, že cílem ruské „speciální operace“ je získat Doněckou oblast. Podle Justa se ze strany Kremlu jedná o významný posun. „Neuvedl denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny. Pokud by od začátku cíl Ruska představovala jen Doněcká oblast, tak proč se tím pádem v březnu snažili dobýt Kyjev nebo Černigov? Vypadá to spíše tak, že se ruská strategie mění a Kreml zřejmě zhodnotil své síly,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pravděpodobně padají sny Ruska o získání Podněstří. „A také to, že by dobyli i Oděsu a Mykolajiv. Je možné, že Rusko začíná hledat východiska pro politická jednání s Kyjevem anebo přiznávají, že jim nestačí síly na celé obsazení Ukrajiny,“ doplnil.

Vojáček s úvahami Justa souhlasil. „Zároveň se ale obávám ‚čečenizace války‘. Putin si uvědomil, že na Ukrajinu vtrhli nepřipraveni a nedosáhli svých vytyčených cílů. Přesto se obávám, že mobilizace Ruska má za cíl válku zejména zbrzdit, a to minimálně přes zimu. Na jaře budou v Rusku další odvody do armády. Nezapomínejme, že tam opakují odvody dvakrát do roka. Další se chystá na přelom roku,“ sdělil Vojáček.

Zásadní je spolupráce se Západem

Početní stavy armády tak doplní až 200 tisíc mužů, kteří s největší pravděpodobností po zaškolení zamíří na Ukrajinu. „Nastane nová válka. Nové ruské jednotky vtrhnou na východ Ukrajiny a Ukrajinci pak budou mít co dělat, aby je odrazili. Uvědomme si, že pro Ukrajinu je zásadní spolupráce se Západem, tedy jaké zbraně, letouny či tanky jim poskytne,“ pokračoval.

Právě v této spolupráci podle něj leží budoucnost obrany Ukrajiny. „Obávám se, že pokud by Rusové na Ukrajinu nahrnuli takový počet sil, jaký se předpokládá, může mít problémy s udržením území, která nyní ovládá,“ uzavřel.

Tagy: