Žádný útěk před mobilizací. Rusko bude prchající muže rekrutovat přímo na hranicích

Rusové ve velkém opouští svoji zemi kvůli mobilizaci. Jednou z destinací, kam prchají, je Gruzie. Snímek pochází právě z hraničního přechodu Ruska s touto kavkazskou republikou.

Rusko bude prchající muže rekrutovat na hranicích

Rusko se snaží, seč může, aby nahnalo co nejvíce mužů do své armády. Ta na Ukrajině podle všeho utrpěla velmi závažné ztráty, a tak Kreml potřebuje doplnit stavy. Mnoho Rusů však prchá do okolních států, přičemž Moskva zatím ponechává hranice otevřené. Kolony se tvoří například u hranic s Gruzií. Rusové, kteří prchají touto cestou, však dostali do cesty novou překážku. Putinův režim totiž na vytíženém hraničním přechodu Verchny Lars zřizuje svůj odvodový úřad.

O opatřeních ve Verchnym Larsu mezi Ruskem a Gruzií informovalo lokální ministerstvo vnitra Severní Osetie, tedy samozvané republiky, kterou však uznává jen Rusko či jiné neuznávané státečky. Šéf resortu Artur Achmetchanov s policejním ředitelem Andrejem Sergejevem kvůli tomu přímo v místě vedli diskuse.

„Účastníci setkání rozhodli, že umožní občanům překročit hranice pěšmo. Množství dalších opatření je plánováno v rámci zachování práva a pořádku na silnicích,“ uvedlo ministerstvo na sociální síti Telegram. Navíc bude na přechodu v brzké budoucnosti zřízen mobilizační bod pro armádní registraci a spolu s ním i odvodová kancelář,“ oznámil resort.

Ministerstvo samozvané republiky dále zmínilo, že skutečně eviduje velký nárůst množství aut, které k přechodu míří. Gruzie se totiž stala jednou z hlavních cest ven z Ruska. U hranic se proto tvoří kilometrové kolony. V ní jsou mnohdy zdraví a mladí Rusové, tedy ideální materiál pro ruskou válečnou mašinérii.

Severní Osetie navíc podle dostupných informací směřuje k tomu, že kvůli situaci s ruskými uprchlíky na hranicích vyhlásí nouzový stav. Prezident Sergej Menjajlo rovněž slibuje, že u hranic zřídí provizorní ubikace pro utíkající Rusy.

Rusové prchají i do Finska a postsovětských republik

Gruzie není jedinou destinací, kam se Rusové, kteří nechtějí narukovat do armády, se svými rodinami snaží dostat. Velké kolony byly rovněž u hranic s Finskem. Vedle toho se Rusové snaží dostat také do Kazachstánu, Kyrgyzstánu a dalších bývalých sovětských republik. Mnozí prchají i do jinak velmi zaostalého Mongolska.

Některé státy již oznámily, že Rusy utíkající před mobilizací nepřijmou. Tento postoj zaujaly pobaltské státy, Slovensko, ale také Česká republika. „Naším cílem nemůže být, aby se u nás hromadili dezertéři, to by bylo i bezpečnostní riziko pro náš vlastní stát. Můžou mezi nimi být ruští agenti. A já dlouhodobě a úspěšně pracuji na tom, aby se vliv ruských tajných služeb v Evropě snižoval,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Verbíři na mnoha místech berou všechny

Ruská částečná mobilizace, kterou v minulém týdnu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, se má oficiálně týkat pouze mužů, kteří jsou v aktivní záloze nebo mají vojenskou zkušenost. Objevují se však zprávy, že verbíři na mnoha místech v Ruské federaci berou každého muže na potkání, i když s armádou do té doby nikdy nepřišel do styku.

Ministr obrany Sergej Šojgu v návaznosti na Putinův projev uvedl, že by ruská armáda tímto způsobem měla získat 300 tisíc nových mužů.

Mnoho Rusů již skutečně narukovalo, další ale otevřeně protestují. V mnoha městech, včetně Moskvy či Petrohradu, došlo k rozsáhlým demonstracím, proti kterým tvrdě zasáhli policisté. Skoro až otevřená revolta vypukla v kavkazském Dagestánu, kde se místní muži i ženy pouštějí do ostrých střetů s ozbrojenými policisty.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Moskva invaze hranice Finsko Ukrajina uprchlíci Gruzie Rusko Ministerstvo vnitra České republiky Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Severní Osetie-Alanie