Experti: Slováky české rady dráždí. Pavel udělal velkou chybu, Babiš si vyřizuje účty s Piráty

Expert na politický marketing Oto Klempíř a komentátor Martin Schmarcz

360° 29.9.2023

Slovensko se může stát po volbách zlobivým dítětem Evropy. Český prezident Petr Pavel se před tím snažil varovat, ale Slováky nejvíce dráždí panské rady z Prahy. Tak se k aktuálním dění okolo slovenských parlamentních voleb vyjádřil expert na politický marketing Oto Klempíř, který byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Slova prezidenta zkritizoval i komentátor Martin Schmarcz, podle něhož byla „obrovskou chybou“, které se nedopustil žádný jiný český představitel. Experti se rovněž shodli na tom, že Andrej Babiš (ANO) si svým projevem ke Slovákům hodlal pouze vyřídit účty s Piráty.

Klempíř nejdříve nadnesenou formou glosoval slovenské volby jako „kulturní střetnutí bačů a studentů“ a pak vážněji upozornil na fakt, že do země se na volby vrací z jiných států hodně slovenských studentů a rozhodně nepředstavují volební potenciál pro stranu Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Fico, nebo někdo jiný? Koho čeští politici podporují ve slovenských volbách?

„Může se stát, že po volbách budeme mít první členský stát EU, který se otočí proti NATO a proti doktríně pomoci Ukrajině, stane se tedy takovým zlobivým dítětem,“ pronesl v pořadu 360°. V návaznosti na to připomněl slova prezidenta Pavla, který slovenské občany před podobným scénářem varoval. „Nedostalo se mu dobrého přijetí, jelikož Slováky nejvíce dráždí panské rady z Prahy,“ komentoval to.

S tím, že se ze strany českého prezidenta jednalo o krok vedle, souhlasil i Schmarcz. Podle něj se podobné chyby nedopustil žádný jiný vrcholný představitel Česka. „Vlastně řekl, že pokud si nezvolí toho, koho on chce, zhorší se naše vzájemné vztahy. To byla obrovská chyba. Dokonce i Fico v reakci na toto prohlášení uvedl, že i když má jiné názory než Pavel, může v případě výhry zaručit, že na česko-slovenskou vzájemnost to nebude mít výrazný efekt,“ vyčetl hlavě státu ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Zajímalo by mě, jestli toto chybné rozhodnutí vymyslel Pavel sám, nebo mu poradil některý z poradců, protože pokud ta formulace pochází z hlavy jeho týmu, musím říct, že tak velkou chybu jsem nečekal,“ zdůraznil Schmarcz.

Babiš svým vzkazem Slovákům cílil na Čechy

Tématem diskuze v pořadu 360° byl i příspěvek Andreje Babiše, v němž se i po uzavření kampaně na Slovensku vymezil proti straně Progresívne Slovensko, kterou přirovnával k Pirátům. Podle Klempíře byly informace o legalizaci drog či vítání migrantů, jež ve videu zazněly, zavádějící a účelové.

„Vlastně chce říct: ‚Progresivci vás zaženou do područí Západu.‘ Mluví hlavně k Ficově skupině voličů, tedy ke starším lidem, kteří mají v paměti pragocentrismus. Bude ale vnímán jako napůl Čech a napůl Slovák, který mistruje Slováky, co je špatné a co dobré. A právě proto nemá na Slovensku nijak velkou šanci kohokoliv oslovit,“ shrnul expert.

Podobně na proslov předsedy hnutí ANO nahlíží i Schmarcz. „Pochopil jsem to tak, že je to mířeno spíše na české publikum. Točil sice z Bratislavy, ale příspěvek umístil na českou síť X. Jsem přesvědčen, že si jednoduše vyřizoval účty s Piráty ve stejném duchu, jako když tento týden zaútočil na hnutí STAN,“ řekl.

Schmarcz také konstatoval, že Babiš je schopný „velkého veletoče“ v kontextu politického vymezení. „Ostatně v pragmatismu se podobá Ficovi, ale ten je přece jenom trochu větší politik,“ dodal.

Tagy:
Slovensko Andrej Babiš volby Petr Pavel Česká pirátská strana parlamentní volby Robert Fico Progresívne Slovensko 360° SMER - sociálna demokracia Oto Klempíř Oto Klempíř