Zelení šílenci, varoval Babiš Slováky před hnutím Šimečky. Jde přitom o spojence ANO

Andrej Babiš

Babiš varoval Slováky před hnutím Šimečky

Progresívne Slovensko (PS) pana Šimečky je to nejhorší, co se vám může stát, pokud je budete mít ve vládě. Slovákům to ve svém příspěvku na sociálních sítích vzkázal šéf ANO Andrej Babiš. Neparlamentní hnutí, které je jedním ze dvou hlavních favoritů blížících se slovenských voleb, český expremiér přirovnal k Pirátům. Babišovi kritici však upozorňují na zajímavý paradox. Progresívne Slovensko a hnutí ANO sedí v Evropském parlamentu ve stejné unijní frakci.

„V sobotu jsou na Slovensku důležité volby. Progresívne Slovensko pana Šimečky je to nejhorší, co se vám může stát, pokud je budete mít ve vládě. Jsou stejní jako naši čeští Piráti – zelení šílenci. Vítání migrantů, legalizace drog, vyšší daně, nižší důchody a poslušnost Bruselu. Tak to dopadlo v Česku. Slovensku stejný osud nepřeji, nezasloužíte si ho,“ vzkázal Babiš Slovákům na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš: Dezorientovaný Fiala je nově trenér Liverpoolu. S Okamurou nemluvím, to Schillerová

Šéf hnutí ANO ve svém videovzkazu připomněl, že se narodil v Bratislavě. Zároveň si pochvaloval spolupráci se slovenskými expremiéry Peterem Pellegrinim i Robertem Ficem, když působil v české vládě. Naopak ostré kritice Babiš podrobil dalšího bývalého ministerského předsedu Igora Matoviče.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Fico, nebo někdo jiný? Koho čeští politici podporují ve slovenských volbách?

Prohlášení českého opozičního politika vyvolalo na sociálních sítích rozruch. „Nějak se vám to popletlo, pane poslanče. Progresívne Slovensko je vaším nejbližším evropským partnerem ve vaší společné politické skupině Renew Europe (Obnova Evropy),“ upozornil Babiše europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Samotný Šimečka reagoval na kritiku následovně: „Rozumím, že má Andrej Babiš volnější vztah k zákonům, ale mohl by zkusit respektovat alespoň ty slovenské. Tedy nevyjadřovat se ve prospěch nebo neprospěch kteréhokoli kandujícího subjektu na Slovensku v době moratoria. Zároveň mu chci připomenout, že se sám hlásí ke stejné politické frakci evropských liberálů jako PS, které kritizuje. Myslím, že by to pro něj mohl být podnět k zamyšlení, zda stále ještě chce patřit do této politické rodiny.“

Že existují výrazné názorové rozpory mezi evropskými a domácími představiteli ANO, je zřejmé již delší dobu.

„Pan Babiš často říká, že hnutí ANO je členem ALDE (Aliance liberálů a demokratů pro Evropu), protože to chtěl Pavel Telička. V případě evropského angažmá musím potvrdit, že pro stranu ALDE je jakékoliv kamarádění se s Viktorem Orbánem jako červený hadr – třeba když pan Babiš hovoří v Budapešti s Viktorem jako se svým přítelem a přitakává mu na jeho vysoce konzervativně národovecké názory,“ uvedla před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Bývalá 1. místopředsedkyně ANO také přiznala, že se jí Babišovy výroky o údajné nové totalitě, které politik pronáší v Parlamentu, poslouchají jen velmi těžko. Už nyní je zřejmé, že kandidátka ANO do evropských voleb v příštím roce bude vypadat poněkud odlišně ve srovnání s roky 2019 či 2014. Za ANO nebude kandidovat Dita Charanzová ani Martina Dlabajová, a to právě kvůli konzervativnějšímu a více národoveckému směřování hnutí.

Kromě skutečnosti, že Babiš ve svém videu ostře zkritizoval svého blízkého evropského spojence, lidé rozporují i obsahovou stránku jeho projevu. V programu hnutí Progresívne Slovensko se totiž nenachází nic o vítání migrantů, legalizaci drog, vyšších daních, nižších důchodech či poslušnosti Bruselu.

Tagy: