CNN: V NATO může brzy být proruský lídr, Fico by zastavil vojenskou pomoc Ukrajině

Předseda strany SMER-SD Robert Fico se s největší pravděpodobností stane znovu slovenským premiérem.

Jedním z největších favoritů slovenských parlamentních voleb je Smer-Sociálná demokracia expremiéra Roberta Fica – pokud zvítězí, může to znamenat základní příklon Bratislavy k Rusku. Předpokládá to analýza americké CNN, podle které by Fico zastavil po volbách vojenskou podporu pro Ukrajinu.

Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka byl Robert Fico odepsaná politická značka. Po masivních demonstracích podal někdejší premiér demisi a vypadalo, že se sčítáním politických bodů nadobro skončil.

Jenže překotný vývoj událostí, covidová pandemie a válka na Ukrajině vehnaly Fica znovu do náruče davů. Jeho strana Smer-Sociálná demokracia je v současnosti jedním z největších favoritů parlamentních voleb, které Slovensko čekají v sobotu. Rivalem Smeru je frakce Progresívne Slovensko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fico našel podporu i u nácků. Nad vraždou dalšího Kuciaka by se dnes mávlo rukou, říká Bárdy

Jde o politické strany, které se nemohou lišit víc. Progresívne Slovensko je proevropské, Smer proruský. A o to právě jde. Pokud podle americké CNN zvítězí Fico (a podaří se mu sestavit koalici), bude to znamenat významný příklon k Rusku ze strany země, která je součástí NATO.

„Fico a jeho spojenci tvrdí, že bychom na Ukrajinu neměli posílat zbraně, protože by se tím válka prodloužila. Říkají, že ‚bude mír, když přestaneme posílat zbraně na Ukrajinu‘. Protože pokud je prý nebudeme posílat, konflikt skončí dříve. Takže v podstatě nejsou pro mír, jsou proruští,“ řekl pro CNN Grigorij Mesežnikov, politický analytik z Inštitútu pre verejné otázky.

Názory v politických stranách přitom podle průzkumu odráží i nálady ve slovenské veřejnosti. Postoj k válce na Ukrajině se totiž u lidí v Česku a na Slovensku významně liší.

Slovenské parlamentní volby

Názor, že válku rozpoutalo Rusko a je za ní zodpovědné, sdílí u našich východních sousedů jen 40 procent populace. Oproti tomu v Česku jej zastává 71 procent lidí. Vyplývá to z výzkumu bratislavského bezpečnostního think-tanku GlobSec.

Slováci vidí často nepřítele v Evropské unii, ale i ve Spojených státech. Rovná polovina občanů se domnívá, že Washington představuje pro Bratislavu bezpečnostní hrozbu. A to i přesto, že USA dlouhodobě patří mezi pevné alianční partnery Slovenska.

„Argumentem stran je, že bychom neměli pomáhat Ukrajině, protože je to na úkor Slováků. Říkají, že je to příliš drahé a že bychom se měli starat jen o sebe,“ řekl Mesežnikov.

Na voliče, kteří se potýkají s pokrytím životních nákladů, to zabírá. Ale podle Mesežnikova se taková úvaha nezakládá na faktech, protože většina podpory Ukrajině je dotována z fondů Evropské unie.

Jak nakonec slovenské parlamentní volby dopadnou, bude jasné v neděli ráno. Na CNN Prima NEWS můžete od sobotních 20:15 speciální vysílání, ve kterém vám přineseme průběžné výsledky i komentáře a hodnocení odborníků a osobností v čele s Milošem Zemanem a Ditou Charanzovou.

Tagy: