Slovensko: Romové v osadách se bojí nástupu radikálních stran. Jsou odhodláni přijít k volbám

Romové v osadách na východním Slovensku se bojí nástupu radikálních stran.

Romové v osadách na východním Slovensku se bojí nástupu radikálních stran

Romové v osadách na východním Slovensku se bojí nástupu radikálních stran. Jsou proto odhodlaní jít v sobotu volit. Řekli to reportérovi CNN Prima NEWS Patriku Kaizrovi, který natáčel v několika největších osadách na východě země.

Jako by to byla cesta do předminulého století. V romské osadě na kraji východoslovenského Medzeva žije na 1 500 lidí, menší část z nich stále ještě v chatrčích sbitých z prken.

Velká část místních stále čeká s nataženou rukou. Doufají, že jim stát něco dá, i když v hloubi duše ví, že žádné euro v jejich dlaních nepřistane jen tak. Ostatní už to ale pochopili. Dělají ve firmách kolem Košic nebo jezdí za prací do Evropy. A na osadě je to vidět. Z některých chatrčí jsou cihlové domky s elektřinou a vodou, na dvorcích se neválejí odpadky. A jejich majitelé jsou na to patřičně hrdí.

ČTĚTE TAKÉ: Chatrče bez toalet, silnice jako tankodrom a starostova vila. Slovenští Romové se učí vládnout

„Pracuji v Belgii a snažím se, abych mohl žít normální život. Nechci žít jako oni,“ svěřil se místní a ukázala směrem na chatrče. Podle jedné ze zdejších žen si ovšem místní čím dál více uvědomují, že díky práci si mohou zajistit důstojnější život.

Fakt, že se situace v osadě zlepšuje, potvrdil i starosta Medzeva Radoslav Gedeon. „Myslím si, že v posledních letech se situace trošku mění. A to hlavně proto, že velká část Romů pracovala v zahraničí a donesla odtamtud nějaké návyky. Myslím, že právě tito lidé to změní,“ sdělil CNN Prima NEWS primátor.

Na Slovensku žije zhruba půl milionu Romů, což rozhodně není malá voličská základna: Slovenské politické strany jsou si toho vědomy a staví je na kandidátky.

Ani jeden z Romů, se kterými reportér CNN Prima NEWS mluvil, neřekl, že by k volbám nešel. Nicméně úplně se tomu věřit nedá. Při volbách v roce 2020 totiž k volební urně dorazil jen zhruba každý třetí volič hlásící se k romské národnosti. Přesvědčit by je ale mohla obava z nástupu radikálních stran.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo střílel v Bratislavě? Vypadal jako Sandokan, bral drogy a odpaloval petardy, říkají místní

Tagy: