Exploze proměnila tank v ohnivou kouli. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Ukrajinci zničili ruský tank.

Ukrajinci zničili ruský tank

Ukrajinská 66. mechanizovaná brigáda zničila v Luhanské oblasti ruský tank T-90M, jehož cena se odhaduje na pět milionů dolarů (asi 116 milionů korun). Jde o jeden z nejmodernějších vojenských strojů, které Rusko během invaze na Ukrajině nasadilo. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů objasňuje analytická stránka OSINTtechnical.

„Ruský ‚ne-analogový‘ T-90M. Ups,“ glosovalo na sociální síti X ukrajinské ministerstvo obrany. Na zveřejněném videu je vidět obávaný ruský tank, který pálil ze své hlavně – zřejmě na ukrajinské pozice. Následoval však drtivý protiúder ukrajinských jednotek, což vedlo ke katastrofální explozi stroje i s posádkou okupantů uvnitř.

Podrobnosti střetu později popsaly analytické stránky na sociálních sítích. „Vojáci z ukrajinské 66. mechanizované brigády zničili ruský T-90M pomocí protitankové řízené střely,“ sdělil účet OSINTtechnical s tím, že k výbuchu došlo nedaleko od luhanské Makjivky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zbraně Hamásu proti Izraeli? Motorové padáky, americké pušky i ukrajinská dronová taktika

Zpráv o zničených nebo ukořistěných ruských obrněncích typu T-90 ukrajinskou armádou začalo přibývat již na jaře minulého roku. Rusko v první fázi invaze nasazovalo tento tank spíš výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně – hodnota jednoho T-90M se odhaduje na zhruba pět milionů dolarů (asi 116 milionů korun).

K přehodnocení situace Moskvu bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který dlouhodobě způsobuje obrovské ruské ztráty.

Okupanti podle ukrajinského generálního štábu od vypuknutí invaze v únoru 2022 přišli již o více než 4 800 tanků (mezi nimi figurují i desítky kusů typu T-90 a jeho modifikací), 9 200 jiných obrněnců, zhruba 9 100 transportních vozidel a nespočet další vojenské těžké techniky. Vysoké ztráty budou bezpochyby i na ukrajinské straně.

Tagy: