Zbraně Hamásu proti Izraeli? Motorové padáky, americké pušky i ukrajinská dronová taktika

Izraelský tank Merkava zničený hnutím Hamás

Matyáš Zrno přiblíží Pásmo Gazy

Překvapivý útok radikálů je masivním selháním izraelských tajných služeb. Všechny indicie vedou k tomu, že šlo o důmyslně plánovanou akci, v níž teroristé použili vše, co měli v Pásmu Gazy dispozici. Nebylo toho málo – výsledný arzenál pro smrtelnou operaci připomínal spíše scénku z kultovního Mad Maxe. Pro invazi na izraelské území použili teroristé hnutí Hamás motorové padáky, stříleli na motorkách z amerických útočných pušek a nechybělo ani dronové bombardování známé ze záběrů z Ukrajiny. Izraelci mají naproti tomu jednu z nejmodernějších armád, její benefity ale v na současném bojišti nemají jak vytěžit.

Dvě armády a propastné rozdíly v jejich vybavenosti. Tak by se dal popsat konflikt mezi Izraelem a palestinskými teroristy, který se rozhořel po překvapivém sobotním útoku na jihu židovského státu. Krvavé střety mezi znepřátelenými tábory odhalily, v jakém stavu jsou jejich bojové schopnosti a kapacity – třebaže izraelská armáda patří k těm nejmodernějším a nejelitnějším na světě, v Pásmu Gazy ji čeká velice obtížný boj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekontrolovatelně jsem plakala. Žiju noční můru, bojím se o své rodiče, líčí Izraelka v Praze

Hamás totiž patří k nejlépe vyzbrojeným radikálním hnutím na světě, alespoň optikou bezpečnostního analytika Michaela Clarka z londýnské univerzity King’s College. Jeho partyzánská taktika dělá izraelským ozbrojeným složkám nemalé vrásky. Zatímco o tancích, obrněných vozech či letectvu si Hamás může nechat jen zdát, jeho síla tkví někde úplně jinde.

Videa z posledních několika dní ukázala, že klíčovou roli v útoku na izraelské území sehrála běžná užitková vozidla, jmenovitě pickupy značek Land Rover či Toyota. Jde o relativně spolehlivé vozy, které poslouží nejen k rychlému přesunu většího počtu bojovníků – na zadní část vozu si radikálové mnohdy přimontují i zbraň navíc, ať už systém pro odpalování protitankových střel, či kulomety větší ráže.

Častým zjevem byly rovněž motorky s dvoučlennou osádkou – řidičem a útočníkem se střelnou zbraní. Právě ty provedly prvotní průzkum na izraelské hranici. Sami teroristé se na svých sociálních sítích pochlubili snímky, jak jejich „motorkové úderky“ pronikají přes trhliny v hraničních plotech. Díky vysoké mobilitě se tak Hamásu podařilo nejen rychle zmapovat stavy pohraničníků, ale také rychle zavraždit několik civilistů a okamžitě zmizet jinam. V neposlední řadě se útočníkům podařilo ukořistit izraelská armádní vozidla, včetně několika obrněnců.

Hamás se také ve velkém spoléhal na raketové útoky – hned v prvním dni zasypal Izrael několika tisíci raket. Otázka je, kde je dokázali teroristé sehnat. Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého si většinu z nich vyrobili nejspíše sami přímo v Pásmu Gazy.

„Přesné informace budeme mít až ve chvíli, kdy válka skončí. Bude se vyšetřovat, kdo udělal chybu. Když se budeme bavit o raketách nebo dronech, jde o věci, které Hamás dokáže vyrobit na svém vlastním území,“ poznamenal expert pro CNN Prima NEWS.

Írán jako štědrý rádce

Konstrukčně se palestinské rakety podobají íránským balistickým střelám Fatíh-110, přičemž není zcela vyloučené, že právě Írán sehrál ve financování, výcviku i výrobních kapacitách Hamásu nemalou roli. Třebaže Izraelci disponují robustním protiraketovým systémem Iron Dome, při tak obrovském množství střel nemohou zkrátka „odchytat“ všechny.

Byť se nedá říct, že by palestinští radikálové ovládli vzduch, dokázali ho při invazi využít ve vlastní prospěch. Pochlubili se například motorovými padáky, díky kterým teroristé pronikli hluboko do izraelského území, kde mohli začít vraždit. K rychlým přesunům po vzduchu posloužily i jednoduché vrtulníky, které konstrukcí připomínají spíše úkazy z postapokalyptických filmů než výdobytky moderní technologie. Pro účely Hamásu nicméně stačily.

Nejednoho analytika překvapilo velké zapojení dronů. Ty, jak už bylo zmíněno, si radikálové dokázali relativně jednoduše vyrobit na svém území, rovněž velmi pravděpodobně za podpory Íránu. Na sociálních sítích ukázali například sebevražedné bezpilotní letouny Al-Zawari s vystřelovacím mechanismem, na internetu rovněž kolovaly záběry z bombardovacích dronů. Záběry pak vypadaly jako z ukrajinského bojiště – Hamás ze vzduchu pouštěl granáty a průrazné výbušniny na hraniční kulometná hnízda i izraelské tanky. Zdá se, že ukrajinsko-ruskou taktiku odkoukali se vším všudy.

V neposlední řadě drží teroristé spoustu zbraní jak ruské, tak překvapivě i americké výroby. Z první kategorie se na několika záběrech ukázali s ruskou protiletadlovou střelou 9K38 Igla, která dokáže potrápit především izraelské vrtulníky. Po ruce mají s největší pravděpodobností také několik variant sovětských protitankových střel RPG-7. Nedlouho po rozpoutání konfliktu ukázal Hamás dokonce vlastní protivzdušný systém jménem Mubar-1, kde pozorovatele zaujalo spíše použití pevné telefonní linky pro koordinaci cílů než samotná zbraň.

Co se týče amerických zbraní, na fotografiích slavících Palestinců jsou vidět především útočné pušky M4. Otázka je, kde k nim teroristé přišli – část nejspíše ukořistili izraelské armádě, část podle neověřených spekulací mohlo pocházet z Afghánistánu, kde Spojené státy nechaly nemalé množství svého arzenálu.

Co se týče lidských zdrojů, podle profesora Clarka se dá na straně Hamásu počítat s asi deseti tisíci bojovníků. Se stupňujícími se boji ale není vyloučené, že se nechá zmobilizovat násobně více lidí do řad radikálů. „Celkový počet může stoupnout až k 50 tisícům bojovníků,“ upozornil analytik.

Jak bylo zmíněno výše, Izraelce nečeká jednoduchý boj. Třebaže má ve svém vozovém parku moderní tanky Merkava IV či letouny F-35, ty se nehodí pro boj v hustě zastavěných oblastech. „Moc jim tyto zbraně nepomůžou. V tomto typu konfliktu letadla F-35 neznamenají výhodu oproti F-16. Boj v urbanizované oblasti je jeden z nejtěžších, jaký si umíte představit. Hamás navíc může použít civilisty jako živé štíty, čímž Izraelcům vše brutálně komplikuje,“ konstatoval Clarke.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak fungují izraelské tajné služby? Podívejte se na rozbor od Matyáše Zrna níže.

Tagy: